Potraga za izraelskim vojnikom i dalje, samo tijekom noći 50 mrtvih

Foto: Hina

PALESTINSKI izvori kažu da je 50 ljudi poginulo tijekom noći u izraelskim zračnim napadima, dok je Hamas nastavio ispaljivati rakete na izraelski teritorij. Izraelski sustav presretanja oborio je i nekoliko dalekometnih projektila ispaljenih prema Tel Avivu i Beershebi. Dvije strane optužuju se za prekid dogovorenog primirja, nakon kojega je u jučerašnjim sukobima ubijeno 150 Palestinaca dva izraelska vojnika dok je jedan otet. Na bezuvjetno puštanje 23-godišnjeg izraelskog vojnika Hadara Goldina pozvao je i američki predsjednik Obama rekavši kako je mu se srce slama zbog stanja u Gazi, ali i potvrdio sljanje 225 milijuna dolara za osnaživanje izraelskog proturaketnog sustava "čelična kupola".

Iz Hamasa su preuzeli odgovornost za prepad u Rafi, ali su kazali kako su izgubili kontakt sa brigadama koje su možda otele vojnika, ali i kako je zajedno s njima možda poginuo u bombardiranju.

Sjedinjene države nastoje aktivirati Katar kako bi izvršio utjecaj na Hamas i priveo iz održivom prekidu vatre, a za pomoć u posredovanju zamilili su i Tursku. Za to vrijeme Izrael naglašava kako njegove snage traže otetog vojnika i nastavljaju s uništavanjem Hammasovih tunela bez obzira na primirja.

Hadar Goldin, 23-godišnji izraelski vojnik nestao je u petak, a Izrael vjeruje da su ga oteli naoružani pripadnici Hamasa. Uz obrazloženje da je Hamas prekršio dogovor o prekidu vatre, Izrael je odmah proglasio tek započeto 72-satno primirje propalim. Tako je prekid vatre trajao tek 90 minuta, a Izrael je zatim nastavio s granatiranjem i ubio najmanje 150 Palestinaca i nekoliko stotina ranio, objavili su bolnički izvori.

Najnoviji znak da od prekida vatre nema ništa stigao je u ranu zoru kad je izraelski raketni štit Željezna kupola srušio dvije gerilske rakete nad Tel Avivom i jednu nad Beershebom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu okupio je svoj sigurnosni kabinet na izvanrednu sjednicu i upozorio Hamas i druge skupine da će "trpjeti posljedice svojih postupaka".

Hamas: Nismo u kontaktu s gerilcima iz Gaze


Hamas je objavio priopćenje u kojem kaže kako nije u dodiru s gerilcima koji djeluju na jugu Pojasa Gaze, na području gdje je Goldin nestao.

"Izgubili smo vezu sa skupinom boraca koja je sudjelovala u zasjedi i vjerujemo da su oni svi poginuli u izraelskom bombardiranju. Uz pretpostavku da su oni u bitci zarobili toga vojnika, mi ocjenjujemo da je i on tom prilikom ubijen", kaže Hamas.

Od početka najnovije izraelske ofenzive 8. srpnja u Gazi su poginule najmanje 1592 osobe.

Sissi: Egipatski plan realna šansa za kraj sukoba

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sissi u subotu je izjavio da egipatski plan predstavlja "realnu šansu" za okončanje sukoba u Pojasu Gaze koji traju već 26 dana.

"Egipatska inicijativa je realna šansa za okončanje krize i prolijevanje krvi u Gazi", kazao je Sissi. U Kairu se iščekuje palestinsko izaslanstvo na novim razgovorima o primirju između Hamasa i Izraela.

Egipatska inicijativa, predstavljena nekoliko dana nakon početka izraelske ofenzive predviđa prekid vatre, a potom indirektne pregovore. Izrael ju je prihvatio, no odbacio ju je Hamas koji prvo traži ukidanje blokade Gaze koja traje još od 2006., otvaranje granice s Egiptom i oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je u petak kazao da palestinski izaslanstvo sastavljeno od pripadnika Fataha, ali i Hamasa te Islamskog džihada, stiže u Kairo "bez obzira na okolnosti".

U međuvremenu, izraelska se ofenziva nastavlja i Gaza u subotu trpi žestoka bombardiranja, a 24 sata nakon što se rasprsnula iluzija o prekidu vatre, šanse za uspostavu primirja čine se manje no ikada. Do sada je sukobu izraelskih snaga i Hamasa poginulo 1650 Palestinaca i 63 izraelskih vojnika te troje civila.

Pročitajte više