Povratak JŽ-a: Hrvatska, Srbija i Slovenija osnivaju zajedničko željezničko poduzeće

Ilustracija:Guliver Image/Getty Images

GENERALNI direktor Željeznica Srbije Dragoljub Simonović izjavio je da je pripremljeno osnivanje zajedničkog željezničkog poduzeća Srbije, Hrvatske i Slovenije "Cargo 10", koje treba povećati transport željezničkim Koridorom 10.


"Uvelike smo poodmakli u tome. Vlada Srbije je dala podršku formiranju poduzeća Cargo 10 i već smo poslali Sloveniji i Hrvatskoj ugovore na potpisivanje", rekao je Simonović Tanjugu, izrazivši očekivanje da će zajedničko poduzeće vrlo brzo biti osnovano.

On je naveo da se željeznički transport između Srbije i Hrvatske obavlja dobro i da nema nikakvih poteškoća otkako je Hrvatska 1. srpnja postala članica EU-a. "Bez obzira na to, potrebno je povećati transport robe željeznicom jer od tome ovise sve željeznice", naglasio je Simonović, dodajući da treba što više smanjiti zadržavanja na granici da bi se smanjili troškovi.

"Na granicama s Hrvatskom i Makedonijom ne bi smjelo biti čekanja duljih od 30 minuta"

Napomenuo je da postoji opasnost da se željeznički transport prebaci na konkurentski Koridor 4. Prema njegovim riječima, naročito je važno da se smanje zadržavanja vlakova na granici s Hrvatskom i Makedonijom, gdje ne bi smjelo biti čekanja duljih od 30 minuta, kao i da bi novi režim prolaska vlakova na prijelazima trebalo uspostaviti i s Mađarskom i Bugarskom.

Prethodnih godina je bilo najavljeno da će sjedište tvrtke "Cargo 10" biti u Ljubljani i da će zajednička željeznica raspolagati s pet posto ukupnih vlakova željeznica triju država.
Željeznice Srbije, Hrvatske i Slovenije trebale bi imati svaka trećinu udjela u "Cargo 10".

Načelni dogovor o osnivanju zajedničkog željezničkog poduzeća Srbije, Hrvatske i Slovenije postignut je još 2010. s ciljem smanjivanja vremena za prijevoz robe na Koridoru 10.
 

Pročitajte više