Pregovori Japana i Sjeverne Koreje krajem svibnja u Stockholmu

Ilustracija: Guliver image/Getty images

JAPAN je u ponedjeljak priopćio da će krajem svibnja u Stockholmu održati pregovore sa Sjevernom Korejom na kojima će se pokušati ostvariti napredak i na vrlo osjetljivom pitanju otmice Japanaca tijekom Hladnog rata.

Japanski ministar vanjskih poslova Fumio Kishida je pojasnio da će se pregovori održati od 26. do 28. svibnja. Radi se o nastavku pregovora održanih krajem ožujka između dvije zemlje koje inače nemaju diplomatske odnose.

Izaslanici iz Tokija i Pjongjanga će i na novom susretu razgovarati o Japancima koje su 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća oteli pripadnici sjevernokorejske obavještajne službe kako bi sjevernokorejskim špijunima predavali japanski jezik i kulturu. Nerazriješeno pitanje tih otmica predstavlja Japanu glavnu prepreku u normalizaciji odnosa između dviju zemalja.

Sjeverna Koreja ne negira postojanje tog problema koji se odnosi na 13 otetih japanskih državljana, ali ga smatra riješenim nakon što su se u Japan vratila petorica otetih, dok je ostalih osam preminulo. Japan tvrdi da je oteto 17 ljudi.

Pročitajte više