Primorsko-goranska spremna plaćati odvoz klora iz Dine Petrokemije

PRIMORSKO-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je danas da županija prati stanje u omišaljskoj Dini Petrokemiji, kako je svima u interesu da ona bude sigurna i da radi te da je županija spremna financirati odvoz opasnog klora iz njezinih spremnika.

Na novinarska pitanja o mogućim opasnostima s obzirom na velike količine pohranjenih kemikalija u Dini, Komadina je odgovorio da je problem u Dini neriješen vlasnički odnos te da je ona još privatna tvrtka.

Rekao je da je tražio 'postupke' u vezi s odvozom opasnih kemikalija, ali to nitko ne želi učiniti jer bi to, dok traje predstečajna nagodba u toj tvrtki, bilo nezakonito. Županija je spremna financirati odvoz klora, ali to mora netko zatražiti, istaknuo je, dodajući da je, po infomacijama iz uprave Dine, klor zatvoren i pod nadzorom. Komadina smatra da je Dina bez odgovarajućeg nadzora te da su inspekcijske službe u posljednjem nalazu ocijenile da je stanje pod nadzorom, ali, dodao je, on u to sumnja. Drži da bi čak i stečaj bio bolje rješenje nego sadašnji 'vakum u postupanju'. "To je preskupo i strateško postrojenje da se određeni interes u smislu ulagača ne bi mogao artikulirati, ono još nije toliko zahrđalo da ne može proraditi", ocijenio je.

O stanju u Dini Petrokemiji u četvrtak že raspravljati Županijski stožer za zaštitu i spašavanje, a tema sljedeća sjednica Županijske skupštine bit će ta tvrtka.

Komadina je izvijestio da je u petak na poziv Instituta za javne financije bio na predstavljanju analize i studije fiskalnog položaja županija.

Rekao je da politička opcija lijevog centra i struka smatraju da Hrvatsku treba decentralizirati i regionalizirati. Smatra da je samouprava opravdala svoje postojanje jer je učinkovitija od državne uprave. Komadina je ocijenio da još nedostaje političko stajalište desnice te kako se "moglo čuti da su kolege iz HDZ-a protiv smanjenja broja županija, a da smo mi za prerastanje i okrupnjavanje županija u regionalne asocijacije, uvažavajući specifičnosti kao što su Istra, Dubrovnik, možda Međimurje".

"Ako se građani očituju da su za - nemam pravo to ne ostvariti"

Na pitanje zašto iznose politički stav koji se nije promijenilo četiri godine, a nisu ga proveli, Komadina je odgovorio da je "politički stav - politički stav, a HDZ nema čak ni politički stav". Objasnio je da je za provođenje reforma potreban konsenzus politike i struke, a aktualna vlast to nije mogla učiniti dijelom, možda, zbog političke situacije i nedostatka konsenzusa s oporbom, a s obzirom na krizu, to vjerojatno nije bio prioritet".

Na pitanje o mogućem referendumu, Komadina je odgovorio da je to najdemokratskija institucija odlučivanja te politika - ako se građani očituju da su za - nema pravo to ne ostvariti.

"Svađe i rasprave nemaju veze s decentralizacijom i regionalnim razvojem"

Na tvrdnju da nema političke volje i da se država, umjesto da se decentralizira, dodatno centralizira, Komadina je rekao da "mora nastati kritična masa, a u dijelu lokalne samouprave kritične mase nešto ima, a u dijelu regionalne je nema dovoljno", rekao je. "Tako mi umjesto decentralizacije ustvari imamo kvazidecentralizaciju i nekakve svađe i rasprave između regionalne i lokalne uprave i nekog mogućeg pisanja zakona, da bi jedni drugima nešto prebacivali ili otimali, što nema veze s decentralizacijom i regionalnim razvojem", rekao je.

 

Pročitajte više