Privlačenje stranih investitora: Zagrebačka i Bečka burza potpisale sporazum o distribuciji podataka

Screenshot: ZSE

ZAGREBAČKA i Bečka burza potpisale su sporazum o suradnji na području distribucije podataka, čime je Bečka burza proširila svoju mrežu distribucije podataka na još jedno rastuće tržište s područja Srednje i Istočne Europe, a Zagrebačka burza dobila pouzdanog partnera za distribuciju svojih podataka, priopćili su sa ZSE.

Počevši od sljedeće godine, distributeri podataka koji su klijenti Bečke burze moći će preuzimati trgovinske podatke društava uvrštenih na Zagrebačku burzu u stvarnom vremenu, čime Zagrebačka burza postaje dio mreže preko koje međunarodni klijenti dobivaju informacije s 13 tržišta preko jednog sučelja. Za lokalna tržišta, pa tako i Zagrebačku burzu, ovakva suradnja donosi veću razinu transparentnosti i međunarodnu prepoznatljivost.

Privlačenje stranih ulagača

"Naša suradnja omogućuje Zagrebačkoj burzi korištenje međunarodne baze klijenata i suvremenu tehničku infrastrukturu Bečke burze za distribuciju svojih podataka," pojasnio je Michael Buhl, član Uprave Wiener Börse AG. “Kada se radi o distribuciji podataka, važno je reći da značajan udio od 43% svih distributera podataka i krajnjih korisnika dolazi iz SAD-a ili Velike Britanije.“

"Ova suradnja u skladu je s dugoročnim ciljevima Zagrebačke burze, a to su promocija povećanje vidljivosti domaćeg i regionalnog tržišta kapitala te olakšavanje pristupa stranim ulagateljima,“ dodala je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze. "Širenje i internacionalizacija baze ulagatelja nešto je čemu težimo i nadamo se kako će ova suradnja imati pozitivne učinke na likvidnost, jedan od naših najvećih izazova.“

Bečka burza središnje mjesto distribucije podataka za Srednju i Istočnu Europu

Bečka burza posljednjih godina pozicionirala se kao središnje mjesto distribucije podataka za Srednju i Istočnu Europu. Osim distribucije podataka o cijenama s burzi članica CEE Stock Exchange Group (Beč, Budimpešta, Ljubljana, Prag), Bečka burza distribuira i podatke o cijenama na burzama u Banjoj Luci, Beogradu, Makedoniji, Crnoj Gori, a od sljedeće godine i podatke sa Zagrebačke burze.

Prošle godine Bečka burza po prvi je put sklopila sporazum o suradnji i s azijskim partnerom, Kazahstanskom burzom. Klijente Bečke burze po pitanju distribucije podataka čini oko 240 uglavnom međunarodnih distributera, od kojih ih je 24% iz Velike Britanije, 19% iz SAD-a, 14% iz Njemačke, a 10% iz Austrije.
 

Pročitajte više