Projekt "Clean start": Mimica predstavlja analizu stanja u tijelima državne uprave i trgovačkim društvima

Foto: Damjan Tadić/Cropix

POTPREDSJEDNIK Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica predstavit će rezultate analize postojećeg stanja u tijelima državne uprave i trgovačkim društvima u vlasništvu države.

Odluka da se pročešlja stanje u ministarstvima, dijelu javnih poduzeća te državnih ureda i zavoda, a kako bi se doznalo koliki su dugovi preneseni iz prethodnih godina i koji su problemi u upravljanju, Vlada je donijela na jednoj od svojih prvih sjednica, u siječnju prošle godine. Dva mjeseca kasnije Vlada odluku operacionalizira, previđa da se se za provjeru naslijeđenog stanja potroši 3 milijuna i 875 tisuća kuna, a umjesto nezgrapnog hrvatskog naziva projekta premijer Zoran Milanović prihvaća zvučni anglizam.

"Pregled financijskog i operativnog stanja s ciljem utvrđivanja potencijalnih obveza i optimalnosti sustava. U narodu poznatiji kao clean start", izjavio je premijer Milanović.

Nekoliko mjeseci poslije izabrana su tri konzultanta. Vlada potpisuje ugovore sa zagrebačkim Ekonomskim institutom i Inženjerskim biroom koji su predali zajedničku ponudu, te tvrtkama KPMG Croatia i BDO Savjetovanje. Ukupna vrijednost ugovora iznosila je 2,3 milijuna kuna. Plan je bio da se posao revizije poslovanja odradi u ukupno 22 institucije i bude dovršen do kraja rujna prošle godine.

Pročitajte više