Projekt vrijedan 235 milijuna kuna: Zavod za forenziku u Popovači postaje centar forenzične psihijatrije

Foto: sisak.info

NEUROPSIHIJATRIJSKA bolnica u Popovači, s kapacitetom od 200 kreveta na odjelu forenzične psihijatrije, najveća je ustanova za smještaj osoba koje je sud, prilikom počinjenja kaznenog djela, proglasio neubrojivima, a uskoro će postati i najveći centar forenzične psihijatrije u Hrvatskoj.

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel potpisala je Ugovor o realizaciji projekta javno-privatnog partnerstva vrijednog 235 milijuna kuna, kojim će se bolnica u Popovači, rekonstruirati po najmodernijim, europskim standardima.

"Ne samo što će imati najveći broj smještajnih kapaciteta, tu je i mogućnost stručnog i znanstvenog usavršavanja, a onda to naravno znači jedan veliki razvoj za općinu, a sutra i za grad Popovaču, a onda naravno i otvaranje novih radnih mjesta uz novi broj smještaja pacijenata", rekla je Lovrić Merzel.

Uz dosadašnjih 200, u popovačku Forenzičnu psihijatriju moći će se smjestiti dodatnih 70 pacijenata. Ravnateljica Bolnice Marina Kovač napominje da broj novih kreveta nije puno veći, obzirom na veličinu prostora koju predviđa novi projekt, ali pacijenti zato više neće biti smješteni u sobama s 12 kreveta, nego u skladu sa standardima koje Europska unija preporučuje za takve ustanove.

"Radi se isključivo o jednokrevetnim, dvokrevetnim i najviše trokrevetnim sobama od kojih svaka ima svoj pripadajući sanitarni čvor. Ovim projektom smo i stručno i smještajno i sigurnosno poboljšali zbrinjavanje sudskih, odnosno forenzičnih pacijenata koji su vrlo zahtjevna populacija i moraju biti tretirani na specifičan način. Svi mi koji radimo u tom sustavu znamo da to nije lagan posao", istaknula je Kovač.

Novi uvjeti će posao ipak malo olakšati, pojačanjem sigurnosnog sustava, koji, osim ukidanja višekrevetnih soba, uključuje i postavljanje kompletnog video nadzora.

Novi Zavod za forenziku Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači imat će 11 i pol tisuća kvadrata novoizgrađenog prostora, a starih 5 i pol tisuća kvadrata će se temeljito adaptirati.

Radi se o jednoj od najvećih kapitalnih investicija na području Republike Hrvatske po modelu javno-privatnog partnerstva, koja bi u realizaciju trebala krenuti već na proljeće, javnim nadmetanjem za odabir privatnog partnera. Ako sve bude teklo po planu, radovi bi trebali biti gotovi do 2015. godine.

Pročitajte više