Prošle godine snažan porast plaća u Kini: Pogledajte koliko zarađuju

Foto: Hina

PROSJEČNA godišnja primanja u kineskim gradskim područjima porasla su na 49.969 juana (55.954 kune) u 2014. godini, no jaz između primanja u različitim industrijama također se povećava, javlja China Radio International.

Kineski Državni zavod za statistiku u srijedu je objavio izvješće koje pokazuje kako su prosječna primanja za gradske poslove u javnim institucijama u Kini porasla za 7,1 posto u prošloj godini. Prosječna plaća u privatnom sektoru u kineskim gradskim sredinama porasla je za 9 posto u istom razdoblju.

Povećavaju se i razlike u plaćama unutar pojedinih sektora. Pekinški List mladih objavio je statistike zavoda rekavši rekavši kako je jaz u prihodima između onih najviših i najnižih u kineskom javnom sektoru u gradskim područjima porastao na 79.917 juana u 2014. u odnosu na 73.833 juana u 2013.

U privatnom sektoru razlika u dohotku između onih koji zarađuju najviše i najmanje bila je 24.182 yuana u 2014., oko 25 posto više u usporedbi s 19.415 juana zabilježenih godinu prije.

Financijaši i informatičari zarađuju preko 100 tisuća juana godišnje

Poslovi s najvišim prosječnim primanjima u zemlji su u financijskom i informacijskom sektoru. U oba sektora zabilježena su godišnja primanja koja prelaze 100.000 juana u 2014., stoji u izvješću zavoda.

Najveći jaz između niskih i visokih primanja zabilježen je u trgovačko uslužnom sektoru, gdje je najviša plaća pet puta veća od najniže.

Za njom slijede kineski kulturni sektor te sport i zabava, gdje su najviša primanja oko četiri puta više od najnižih.

Izvješće zavoda također pokazuje kako istočna Kina bilježi najviši rast prosječnih primanja u javnom sektoru za prošlu godinu, a za njom slijede od najviših do najnižih središnja, zapadna i sjeveroistočna Kina. U privatnom sektoru, središnja Kina bilježi najviši rast prosječnih primanja, a za njom slijede istočna, zapadna i sjeveroistočna Kina.

Tečaj 1 CNY = 1.1198 HRK
 

Pročitajte više