Prosvjedi u Makedoniji: Vlast i oporba bez dogovora, nastavlja se blokada cesta

Foto: Agencija Anadolija

MAKEDONSKI premijer Nikola Gruevski susreo se danas s liderom oporbene Socijaldemokratske unije Makedonije Brankom Crvenkovskim, javlja dopisnik Agencije Anadolija. Na sastanku se razgovaralo o političkoj krizi koja je nastala 24. prosinca usvajanjem proračuna za 2013. godinu u Sobranju. Nakon toga oporba se povukla iz parlamentarnih klupa i širom zemlje pokrenula masovne antivladine prosvjede. 

No, nakon sastanka postalo je jasno da nije postignut nikakav dogovor. Premijer Gruevski pozvao je oporbu da se vrati u Sobranje, a Crvenkovski to uvjetuje da se parlamentarni izbori i lokalni izbori održe u isto vrijeme, odnosno 24. ožujka ove godine. 
 
Oporba traži i formiranje nezavisne komisija koja će rasvijetliti incidente u Sobranju za vrijeme posljednje sjednice kojoj su sudjelovali oporbeni zastupnici. Crvenkovski prijeti i da će njegova stranka bojkotirati lokalne izbore u ožujku ako Vlada Makedonije ne udovolji zahtjevima opozicije. 
 
 
Crvenkovski je naglasio da oporba, čiji zastupnici ne sudjeluju u radu Sobranja, neće snositi nikakvu odgovornost za bilo kakve malverzacije ili sporna imenovanja ako ih je bilo u proteklom razdoblju. On je poručio da će oporba i dalje nastaviti blokade makedonskih cesta.
 
S druge strane, ističući da se na sastanku samo govorilo o ultimatumu oporbe, Gruevski je poručio da Socijaldemokratska unija nije jedini predstavnik makedonske oporbe i da se lokalni izbori mogu održati sa ili bez ove stranke.

Pročitajte više