Prosvjedi u Zagrebu zbog najave otpuštanja 1200 radnika Hrvatskih pošta

Ilustracija:posta.hr

POTAKNUTI najavom o otpuštanju još 1200 radnika Hrvatske pošte, predstavnici Feniksa - Hrvatskog sindikata odlučili su prosvjedom ispred sjedišta tvrtke u Jurišićevoj ulici izraziti svoje neslaganje s takvom odlukom Uprave te skrenuti pozornost javnosti na katastrofalno stanje u Hrvatskoj pošti koja danas zapošljava 10.500 radnika. Prosvjed će se održati danas u 15.30 sati, a priopćenje ovog sindikata donosimo u cijelosti. 

Aktualna je Uprava u proteklih nekoliko mjeseci već ukinula mnoge radničke stečevine poput božićnice, regresa, jubilarnih nagrada,... Takav su 2. aneks Kolektivnog ugovora potpisali čelnici tzv. reprezentativnih sindikata – Hrvatskog sindikata pošte i Republičkog sindikata radnika Hrvatske pošte. Novim 3. aneksom Kolektivnog ugovora Uprava želi povoljnije otpustiti i 1200 radnika te smanjiti ili čak ukinuti naknade za prijevoz, topli obrok, otpremnine... I ovaj put, Uprava i predstavnici tzv. reprezentativnih sindikata pregovore vode iza čvrsto zatvorenih vrata. I ovaj put je javnost isključena, a što su dogovorili objavit će tek nakon zaključenja i stavljanja potpisa na nove odredbe.
 
Iz Feniksa podsjećaju kako je Hrvatska pošta do 2008. godine zapošljavala 12.500 radnika, poslovala pozitivno, bez ijednog kreditnog zaduženja te imala stotinjak milijuna kuna u „rezervi“, a svaku lipu svog prihoda zarađivala na tržištu u krajnje turbulentnom okruženju i unatoč nelojalnoj konkurenciji. Te je godine, 2008., za predsjednika Uprave postavljen hadezeovac Robert Jukić. Dovođenjem i uhljebljenjem stranačkih podobnika i poslušnika, neki su nanijeli štetu tvrtkama iz kojih su došli, neki od njih čak upropastili i vlastite tvrtke, pod krinkom su reorganizacije i restrukturiranja počeli namjerno, sustavno uništavanje Hrvatske pošte“, ističu u Feniksu te dodaju:
 
"Najprije su degradirali i otpustili sve one koji su se usprotivili i odbili sudjelovati u pljački i razaranju Pošte... U pravilu, vrhunske stručnjake s dugogodišnjim radnim iskustvom. Na njihova su mjesta dovedeni radnici bez iskustva, bez natječaja, isključivo prema stranačkom, rođačkom ili prijateljskom 'ključu'. Ti novi, nagrađeni su i tri puta većim plaćama te do tada neviđenim beneficijama. Ni jedan novi radnik nije poštanske struke. Zaduživanje tvrtke, namjerno i svjesno uništavanje osnovne djelatnosti, izigravanje natječaja i javne nabave u svim segmentima, sklapanje štetnih i lažnih ugovora, pogodovanje konkurenciji, jednostrano raskidanje suradnje s najvećim korisnicima usluga, konzultantske i PR usluge, angažiranje i suradnja s Fimi medijom, Massolom..., kupovanje i plaćanje medija, osnivanje tvrtki-kćeri koje proizvode desetke milijuna gubitaka...samo su vrh ledene sante. O paradoksalnoj isplati bonusa onima koji su prouzročili gubitke i ovakvo katastrofalno stanje u Hrvatskoj pošti, da ne govorimo."
 
Kumulirani gubitak poslovanja nastao u razdoblju restrukturiranja od 2008. do 2012. godine iznosi 423.667.412,00 kn. Isto tako Pošta je  zadužena izdavanjem obveznica  u vrijednosti 400.000.000,00 kuna , tako da je iz nezaduženog poduzeća prerasla u visoko zaduženo poduzeće.
 
Prema riječima Feniksovih sindikalista, friziranom se promjenom Uprave, strmoglavo propadanje Hrvatske pošte nastavilo.
 
Ukazuju i na to da tzv. reprezentativni sindikati i njihovi vođe: Jadranka Dumbović  (HSP) i Željko Vidaković (RSRHP) o svemu šute, jer ih je Uprava, pod vodstvom Jukića „kupila“ radnim mjestima savjetnika, visokim plaćama i naknadama (za članstvo u Nadzornom odboru te za sindikalni rad), čime njihova neto mjesečna primanja premašuju prosjećnu plaću radnika Pošte i do pet puta, te ostalim privilegijama (službeni automobili, mobiteli, putovanja...).
 
Zbog svega navedenog sindikalisti Feniksa zahtijevaju:
 
ukidanje odluke o otpuštanju 1200 radnika
ukidanje menađerskih te smanjivanje broja rukovodećih radnih mjesta
razmjerno smanjivanje onih plaća koje premašuju iznos prosječne plaće u HP-u
trenutnu obustavu promašenih investicija i planova te
neopozivu ostavku Jadranke Dumbović (HSP) i Željka Vidakovića (RSRHP) jer su izravno suodgovorni za teško stanje u Pošti.
 
Na kraju, podsjećaju Feniksovci i na saborsku raspravu o stanju u Pošti i kritike upućene Upravi. Katastrofalno stanje u Hrvatskoj pošti, katastrofalna i traljava reorganizacija i divizijski ustroj, teška nelikvidnost tvrtke, enormna zaduženost, pogodovanje privatnim konkurentskim tvrtkama, javna nabava dirigirana potrebama dobavljača, a ne Pošte, neopravdani milijunski iznosi za zakup medija, angažiranje odvjetničkih ureda, nezadovoljstvo stanjem u HP-u i korisnika i zaposlenika – samo su neke od osuda i optužbi koje su saborski zastupnici, tijekom rasprave o „ Izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti javne nabave u Duštvu HP Hrvatska pošta d.d.“, održane u Hrvatskom saboru, 7. ožujka 2012. g.

Pročitajte više