Prvo su odlučili da imaju pravo na povlaštene mirovine, a onda i da mogu na ljetovanje na Brijune i u Vilu Kovač

Foto: ustavnisud.hr

KADA je odlučivao o tome da zastupnici i dužnosnici imaju pravo na povlaštene mirovine ako su prije njihovog ukidanja imali na to prava, Ustavni sud odlučivao je i o korištenju rezidencijalnih objekata. Dakle, prvo su odlučili sami za sebe da i oni imaju pravo na povlaštene mirovine, a onda su si omogućili ljetovanje u rezidencijalnim objektima.

Naime, Vlada je ukinula odluku iz 2004. godine prema kojoj su pravo na korištenje rezidencijalnih objekata uz premijera, predsjednika RH i predsjednika Sabora imali i predsjednici Ustavnog te Vrhovnog suda RH, te donijela odluku da samo premijer, predsjednik RH i predsjednik Sabora imaju pravo na to.

Suci se s tim ne slažu pa su zaključili u odluci donesenoj 12. kolovoza: Ako mogu premijer, predsjednik RH i predsjednik Sabora, privatno boraviti u rezidencijama mogu i predsjednik Ustavnog te Vrhovnog suda.

"Radi se o ustavnom poremećaju"

"Rješenje slično onom iz članka 14. ZOiPDD-a sadržano je i u točki II. Odluke/12, pri čemu se njome proširuje krug korisnika rezidencijalnih objekata tako što se propisuje da na zahtjev tih dužnosnika rezidencijalne objekte mogu koristiti i strani dužnosnici s članovima njihove pratnje, ali i široki krug nedržavnih subjekata.


Ustavni sud u tom smislu primjećuje da je ustavni poremećaj koji se tiče diobe vlasti, a koji je ugrađen u samu strukturu Odluke/12, prima facie vidljiv iz njezine točke III. Tom se točkom omogućuje Vladi Republike Hrvatske da iznimno odobrava korištenje rezidencijalnih objekata i "pravnim i fizičkim osobama kada se radi o promicanju kulturnih, gospodarskih i drugih interesa Republike Hrvatske".

Prema tome, Odluka/12 otvara mogućnost da se rezidencijalnim objektima koristi neodređeni krug pravnih i fizičkih osoba izvan sustava državne vlasti, ali ne dopušta mogućnost da se tim istim objektima koriste, radi obavljanja svojih ustavnih zadaća, Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao najviše tijelo državne sudbene vlasti u zemlji, te Ustavni sud Republike Hrvatske.", stoji u rješenju Ustavnog suda.

"Ustavni sud najviše je ustavno tijelo za osiguranje vladavine prava i zaštitu ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Taj sud jamči poštovanje i primjenu Ustava. Između ostaloga, ovlašten je uklanjati iz pravnog poretka neustavne zakone Hrvatskog sabora, uredbe i druge propise predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, pravilnike, naredbe i naputke ministara, te propise svih drugih tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, ali i presude redovnih sudova, uključujući i presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske kao najvišeg suda u zemlji, ako se njima krše Ustavom zajamčena ljudska prava i temeljne slobode.", pojašnjavaju svoje zadaće suci.



"Ako mogu oni, možemo i mi"

"Ustavni sud nije nadležan izricati vlastita stajališta kad je riječ o tome treba li omogućiti boravak najviših državnih dužnosnika u rezidencijalnim objektima u privatne svrhe. Takva se odluka temelji na ocjeni političke svrsishodnosti, koja je u nadležnosti regulatora.  Međutim, obveza je Ustavnog suda utvrditi pravilo: odluči li Vlada dopustiti mogućnost boravka u rezidencijalnim objektima u privatne svrhe predsjednicima Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, to mora dopustiti i predsjednicima Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Ustavnog suda Republike Hrvatske pod jednakim uvjetima, jer je tu riječ o načelnom pitanju, a ne više o ocjeni političke svrsishodnosti.", stoji u rješenju Ustavnog suda.

Pročitajte više