Pučka pravobraniteljica odbacila prijavu udruge U ime obitelji protiv aktivistice Sandre Benčić

Foto: FAH

PUČKA pravobraniteljica Lora Vidović odbacila je prijavu koju je protiv aktivistice Centra za mirovne studije Sandre Benčić podnijela Udruga u ime obitelji. Prijavu je ocijenila neutemeljenom, piše portal Crol.hr.

"Nakon što su iz udruge U ime obitelji 13. lipnja objavili da su protiv Sandre Benčić, pravnice i aktivistice Centra za mirovne studije (CMS) podnijeli kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH te prijavu zbog poticanja na diskriminaciju Uredu Pučke pravobraniteljice, Pučka pravobraniteljica Lora Vidović odbacila je prijavu, te tvrdnju o poticanju na govor mržnje i diskriminaciju", izjavili su iz Centra za mirovne studije.

Nadaju se da će i DORH odlučiti isto

Sandra Benčić odluku smatra očekivanom te se nada da će i DORH slijediti primjer pučke pravobraniteljice.


"Obzirom da se mi već godinama bavimo Zakonom o suzbijanju diskriminacije i njegovom primjenom, pri čemu smo dobro upoznati i s praksom Europskog suda pravde, Europskog suda za ljudska prava i komparativnom praksom sudova u Europskoj Uniji oko slučajeva diskriminacije, bilo kakva izjava koju oni navode ne može potpadati pod optužbu poticanja na diskriminaciju. Ja niti želim, a da i želim ne bih mogla spriječiti Željku Markić da ima javne nastupe. Vjerujem da će i DORH odlučiti slično", rekla je Benčić.

Udruga u ime obitelji prati i prijeti organizacijama za zaštitu ljudskih prava

Iz Centra za mirovne studije dodaju kako Udruga u ime obitelji kontinuirano prati organizacije za zaštitu ljudskih prava, analizira on što govore te kad im se to ne svidi podnose prijave ili njima prijete.

"Tim se načinom šikanira pravni sustav Hrvatske, ali i poziva na korištenje kaznenog progona u svrhu ušutkavanja neistomišljenika kako bi se pridobila medijska pozornost i stvorila atmosfera samocenzure", zaključuju.

 
 
 

Pročitajte više