Putin pohvalio sebi odane novinare i medije za "objektivno praćenje" aneksije Krima

Screenshot: YouTube

ČETIRI tjedna nakon što je Rusija slavodobitno pripojila Krim, ruski predsjednik Vladimir Putin u tišini je potpisao uredbu kojom je pohvalio više od 300 novinara zbog "objektivnog praćenja" oduzimanja tog poluotoka Ukrajini.

Pohvale, koje su prema dekretu 279 upućene televizijama, radio postajama i novinarima odanima Putinu pokazuju važnost medija u širenju domoljubnih osjećaja oko Ukrajine.

Ipak, početna tajnovitost uredbe upućuje i na Putinovu želju da se distancira od medijskog rata, moćnog političkog sredstva Kremlja.

U službenom listu Kremlja postoji praznina između uredbe broj 278 i 280. Uredba broj 279 ostala je tajna sve dok je u ponedjeljak nije objavio jedan ruski list, dva tjedna otkako je potpisana, otkrivajući svu osjetljivost uporabe propagande u sporu Zapada i Rusije oko Ukrajine.

Potvrđujući da je Putin 22. travnja potpisao uredbu, izvor iz Kremlja rekao je da je "ona za unutarnju uporabu, a ne za javnost".

Vanjskom promatraču čini se kako je rat dosegao točku u kojoj Rusi ili Ukrajinci iz svojih nacionalnih medija ne mogu otkriti što se doista zbiva.

Brojni događaji prikazani su kroz maglu dezinformacija ili zbunjivanja, što koristi Putinu koji, ističu njegovi kritičari, pokušava potkopati vlast u Kijevu prikazujući je nesposobnom da uvede red u zemlji.

Događaje je i sve teže potvrditi. Kada su ruski mediji izvijestili o teškim borbama u gradu Kramatorsku ovoga vikenda, Reutersovi reporteri zatekli su nedugo poslije miran grad bez tragova nasilja.

Ruski mediji niječu da su dio propagandne mašinerije i optužuju zapadne novinare za pristranost, što je naišlo na plodno tlo u istočnoj Ukrajini gdje su neki reporteri oteti ili pretučeni.

Zatočeni vođa proruskih prosvjednika Pavel Gubarev napisao je na svojoj Facebook stranici da su novinari "katalizatori netolerancije, mržnje i nasilja".

"Nakon laži slijedi bol", upozorio je.

Pročitajte više