Putin zapovjedio povratak vojnika iz regija uz ukrajinsku granicu

Foto: Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin zapovjedio je vojnim postrojbama koje su sudjelovale u vojnim vježbama u tri ruske regije koje graniče s Ukrajinom da se vrate u vojarne u kojima su trajno stacionirane, objavila je u ponedjeljak agencija Interfax.

Zasad nije jasno znači li ta zapovijed da će se smanjiti broj ruskih vojnika uz granicu s Ukrajinom, gdje je po tvrdnjama NATO-a raspoređeno oko 40 tisuća vojnika.

NATO i SAD priopćili su da nije bilo znakova smanjenja broja vojnika nakon što je Putin 7. svibnja rekao da su snage povučene s granice.

OESS predviđa "manje više normalno" odvijanje izbora u Ukrajini

Izaslanik OESS-a u Ukrajini njemački diplomat Wolfgang Ischinger rekao je u ponedjeljak da očekuje "manje više normalno" odvijanje izbora u nedjelju, osim u jednom dijelu na istoku zemlje gdje djeluju proruski separatistički pokreti.

"Mislim po izvješćima koje imamo da možemo krenuti od načela da će se izbori odvijati u dobrom dijelu zemlje na manje više normalan način", kazao je Ischinger na njemačkom javnom radiju Deutschlandfunk.

"U nekoliko gradova na istoku to neće biti slučaj. Govorimo ovdje o redu veličine vjerojatno manjem od 10 posto gradova gdje će izbori biti ometani", naglasio je on.

"U tim okolnostima, samo održavanje izbora već je dobra stvar jer će njihovi rezultati otežati protivnicima Kijeva prozivanjem nezakonite vlade i predsjednika koji budu izabrani", naglasio je on.


Njemački diplomat upozorio je da ne treba očekivati da održavanje izbora riješi sve probleme.

"Treba biti realističan. Izbori neće navesti nasilne separatiste s istoka na predaju oružja. No, mislim da će to biti važan korak u pronalaženju rješenja i predaji oružja jednog dana", ocijenio je on.

Rasmussen: Nema naznaka ruskog povlačenja

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da ne vidi nikakvih naznaka povlačenja ruskih vojnih snaga razmještenih prije tjedan dana na ukrajinskoj granici, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak rekao da je vojnim postrojbama koje su sudjelovale u vojnim vježbama u trima ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom naredio povlačenje u vojarne.

"Nažalost, moram kazati da ne vidim nikakvih naznaka povlačenja ruskih snaga", rekao je na konferenciji za novinare, aludirajući na Putinovu jutrošnju izjavu.

I glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby za Reuters je kazao kako SAD nije zamijetio rusko povlačenje s ukrajinskih granica. "Ako se naredba predsjednika Putina bude poštovala, takvo povlačenje ćemo pozdraviti, no zasad nismo zamijetili nikakve naznake povlačenja", kazao je.


Ruski predsjednik jutros je rekao da je zapovjedio vojnim postrojbama koje su sudjelovale u vojnim vježbama u trima ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom da se vrate u vojarne u kojima su trajno stacionirane, izvijestio je Kremlj.

Iz Putinova ureda priopćeno da je naredba izdana zato što su proljetne vojne vježbe završile. Svrha ovog poteza mogla bi biti smanjenje napetosti u ruskom sukobu sa Zapadom oko Ukrajine, a prije održavanja predsjedničkih izbora u Ukrajini 25. svibnja.

No, NATO-ov vojni časnik u Bruxellesu, koji je želio ostati anoniman, rekao je također da vojni savez ne može potvrditi informaciju o povlačenju vojnih snaga u vojarne.

U blizini granice s Ukrajinom Rusija je razmjestila oko 40.000 vojnika, a Putin je zadržao pravo da pošalje vojne snage u zaštitu rusofonog stanovništva ukoliko bude potrebno.

Prisutnost vojske u pograničnom području povećala je napetost nakon ruske aneksije Krima u ožujku te pojačala bojazan Zapada da bi Moskva mogla krenuti u napad kako bi pružila potporu proruskim separatistima.

Još nije poznato koliko će vojnika, nakon Putinove naredbe, biti povučeno iz pograničnog područja. Naime, 7. svibnja Putin je također kazao kako su vojne snage povučene s granice, no NATO i SAD tada su ustvrdili da nema naznaka povlačenja.

Rusija zabrinuta zbog NATO-ove djelatnosti na svojim granicama


Rusija je veoma zabrinuta zbog pojačane djelatnosti NATO-a na svojim granicama, rekao je u ponedjeljak načelnik glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov u telefonskom razgovoru s predsjednikom vojnog odbora saveza Knudom Bartelsom.

Gerasimov je "izrazio iskrenu zabrinutost zbog NATO-ove pojačane vojne djelatnosti blizu ruske granice koja ne pridonosi sigurnosti u Europi", ističe u priopćenju rusko ministarstvo obrane.

NATO je zbog pogoršanja ukrajinske krize u travnju poslao u Poljsku i u baltičke zemlje 600 vojnika i brodove u Baltičko more i u istočni Mediteran.

Zapovjednik NATO-ovih snaga u Europi, general Philip Breedlove iznio je prijedlog o stalnoj vojnoj nazočnosti NATO-a u zemljama članicama u istočnoj Europi.

Valerij Gerasimov i Knud Bartels su ipak potvrdili "međusobnu suglasnost u vezi s nužnim mjerama za smanjivanje napetosti i stabiliziranje stanja" i dogovorili se o "nastavku kontakata", dodaje se u priopćenju.

Savez je u ponedjeljak predložio da se idućeg tjedna održi sastanak Vijeća Rusija-NATO, kako bi "kanal za dijalog ostao otvoren", rekao je njegov glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen.

Pročitajte više