Ranko Ostojić: Spremni smo za prilagodbu granica zahtjevima EU, Schengen u roku od dvije godine!

Foto: Tonči Plazibat/Cropix

"HRVATSKA je spremna za uspostavljanje `schengenske granice` u roku od dvije godine", rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tijekom današnje primopredaje plovila za graničnu policiju.

"Naš cilj je da upravo u tom razdoblju, dvije godine od ulaska u Europsku uniju, budemo spremni da kažemo da smo ispunili sve standarde za schengensku granicu. Zahvaljujući prije svega, sredstvima Schengen Facility Fonda koji u 2013./2014. godini iznosi 120 milijuna eura. Na to Hrvatska daje dodatnih 25 posto sredstva i napravit ćemo dodatno opremanje granične policije na plavoj, ali jednako tako i na zelenoj granici", istaknuo je Ostojić.

Ujedno je i prema naputcima Europske unije, potrebno što prije potpisati ugovore o graničnoj suradnji sa zemljama u okruženju. "Radi se o Srbiji i Crnoj Gori i drugi sporazum je s Bosnom i Hercegovinom. Moram reći da je to ekspertnoj razini već odrađeno i u vrlo skorom razdoblju, naravno to sve mora biti gotovo prije ulaska u Europsku uniju, to ćemo i napraviti", kazao je Ostojić.

Za uspostavu "schengenske granice" potrebna su dodatna ulaganja u 40 kopnenih graničnih prijelaza, od kojih samo 14 odgovara uvjetima Europske unije.

"Znamo da je Hrvatska ambiciozna te da želi pristupiti schengenskoj zoni što je prije moguće"

S današnjom predajom dvaju plovila iz Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2008. "Nadzor plave granice - faza II", riješena su pitanja pomorske granice. "Mi smo sada u ovom trenutku popunjeni što se tiče šest plus ostatak Tipa A, znači ovih najvećih brodova, ostalo je još samo tri člana posade koji trebaju ući u sustav pomorske policije i time smo ispunili sve kriterije koji su potrebni u ovom trenutku i prema rokovima koji su zadani", otkrio je Ostojić.

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren smatra kako je Hrvatska vrlo blizu ostvarivanja svih uvjeta za prilagodbu granica zahtjevima EU. "Znamo da je Hrvatska ambiciozna te da želi pristupiti schengenskoj zoni što je prije moguće, zato ćemo od ministra unutarnjih poslova tražiti zapošljavanje i uvježbavanje još osoblja, još opreme i moderne infrastrukture, kao i potpisane ugovore sa zemljama u okruženju kako bi imali jednostavan protok informacija, ali i kako bi omogućili državama da reagiraju kada je to potrebno", kaže Vandoren i ističe kako ni neke članice koje su već dio Europske unije nisu uspjele do kraja ispuniti zahtjeve za Schengen, ali se nada da će Hrvatska, upravo zbog svoje odlučnosti, sve probleme uspjeti riješiti u relativno kratkom vremenu.

Unatoč političkim previranjima u Sloveniji, koja još uvijek nije potpisala hrvatski pristupni ugovor, Vandoren je siguran kako je prvi srpnja siguran datum za priključenje Hrvatske Europskoj uniji. "Moramo biti sigurni da će se trenutna situacija riješiti prije prvoga svibnja kako bi se Hrvatska mogla pridružiti Europskoj uniji", istaknuo je Vandoren.

Danas dodijeljena plovila vrijedna su 4.280.000 eura, koristit će ih Policijska uprava splitsko-dalmatinska, granična policija, ali i cjelokupno Ministarstvo unutarnjih poslova. Kao rezultat twinning projekta "Nadzor plave granice" izrađena je Strategija razvoja pomorske policije, kojoj je cilj uspostava učinkovitog sustava nadzora državne granice na moru u skladu sa standardima Europske unije. Strategijom se, osim organizacije, operativnih mjera i radnji koje poduzima pomorska policija, osposobljavanja pomorske policije, IT strukture, definira i tehnička opremljenost, odnosno nabava plovila za potrebe pomorske policije.

Pročitajte više