Ravnatelj slovenske policije podnio ostavku zbog političkih pritisaka?

RAVNATELJ slovenske policije Janko Goršek podnio je danas ostavku, a svoju je odluku obrazložio tvrdnjom da više ne dijeli iste poglede na budući rad policije s ministrom unutarnjih poslova Vinkom Gorenakom. Kako je izjavio na konferenciji za novinare, nakon razgovora s ministrom shvatio je kako među njima nema potrebnog stupnja povjerenja, javljaju slovenski mediji.

Slovenski mediji u javnost su plasirali priču kako su Goršeka na ovaj potez potaknuli brojni politički pritisci, a u posljednje je vrijeme i on sam u javnosti napominjao kako postoje određeni pritisci povezani s nezavršenim političkim istragama. Čak je najavljivao da bi uskoro moglo doći do njegove smjene.

Nagađanja u medijima o mogućoj smjeni Goršeka pojačala su se prije mjesec dana, nakon što je uhićen novinar i vlasnik jedne privatne televizijske postaje osumnjičen za iznudu, i to samo dan nakon što je u njegovoj emisiji u živo govorio predsjednik vlade Janez Janša. Nekadašnjeg urednika Slovenske televizije i osnivača Infotelevizije Vladimira Vodušeka kriminalisti su nakon akcije tajnog praćenja i snimanja razgovora uhitili s 50.000 eura koje je uzeo, navodno na osnovi prijetnje da će u suprotnom objaviti kompromitirajuće poslovne informacije o direktoru jedne tvrtke koji ga je zbog toga prijavio policiji.

Osumnjičenom novinaru i vlasniku televizije pritvor istječe krajem ovog tjedna, a državno je odvjetništvo već predložilo njegovo produljenje.

Mediji su prethodnih tjedana nagađali da je zbog toga došlo do nesuglasica između Gorenaka i Janše, ali Gorenak tvrdi kako taj slučaj nema nikakve veze s ostavkom Goršeka.

Pročitajte više