Reakcije iz Srbije: "Haški sud je ponovo ubio sve žrtve Oluje"



OSLOBAĐAJUĆA presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču je skandalozna, smatra srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

"Radi se o jednom od najvećih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, o ubojstvima, protjerivanjima i ugroženosti više stotina tisuća ljudi, a da za to nitko nije odgovarao", rekao je Vukčević, prenose agencije Beta i Tanjug.

Pravno je neprihvatljivo, tvrdi Vukčević, da je pri jednako utvrđenom činjeničnom stanju prvostupanjsko vijeće optuženima izreklo visoke kazne, a da je drugostupanjsko vijeće donijelo dijametralno suprotnu odluku.

Ljajić: Haški sud je izgubio svaki kredibilitet

Rasim Ljajić, predsjednik srpskog Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom, tvrdi da je Haag nakon današnje presude "izgubio svaki kredibilitet".

"Ovo danas je samo dokaz selektivne pravde koja je gora od svake nepravde. Ljudi su u Oluju ubijeni i protjerani, a za to nitko nije odgovarao. Ova odluka Žalbenog vijeća vraća nas tri koraka unatrag i percepcija suda u našoj javnosti bit će još gora", kaže Ljajić.

"Haški sud ponovo ubio sve one koji su ubijeni za vrijeme i nakon Oluje"

Dragan Marković Palma, lider stranke Jedinstvena Srbija koja je dio vladajuće koalicije, tvrdi da je Haag "legalizirao najveće etničko čišćenje koje je u Europi počinjeno nakon Drugog svjetskog rata".

"Ovom presudom Haški sud ponovo je ubio sve one koji su zvjerski ubijeni tijekom i nakon akcije Oluje", kaže Marković.

"Oluja je najveći zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata"

Srpska napredna stranka, najveća stranka vladajuće koalicije, na presudu Gotovini i Markaču reagirala je priopćenjem. Tvrde da Haški sud češće donosi političke nego pravne odluke.

"Razočarani smo zbog ovakvog odnosa međunarodnih institucija prema srpskom narodu, zanemarivanju činjenica i nepoštovanja žrtava Oluje, najvećeg zločina u suvremenoj Europi nakon Drugog svjetskog rata", priopćio je SNS.

Kandić: Nema pravde za žrtve Oluje

Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo, za Radio slobodna Europa izjavila je da ova presuda neće donijeti pravdu za žrtve, ali ni za optužene.

"Žalbeno vijeće donijelo je zaključak u kojem potpuno isključuje odgovornost optuženih u zajedničkom zločinačkom pothvatu, time što se kaže da general Gotovina nije sudjelovao u donošenju diskriminatorskih propisa koji su prema prvostupanjskoj presudi i navodima tužiteljstva doveli do toga da povratka Srba nije bilo. To znači da se ovom presudom dovodi u pitanje čitava 15-godišnja praksa Haškog suda koja se zasniva na udruženom zločinačkom pothvatu koji se zdravorazumski razumije kao pitanje i odgovornost svih državnih institucija", kaže Kandić.

Štrbac: Ovo je crni dan za međunarodnu pravdu

"Dvojica sudaca su bila protiv oslobađajuće presude. Ovo je Meronova presuda, a on je Amerikanac i jasno je da je on oslobodio Gotovinu. Ovo dokazuje da je diplomacija Hrvatske "odradila posao lobiranja" i za to su izdvojili ogroman novac. Ovo je jedan od crnjih dana međunarodne pravde. Ovo je kraj ovog suda za područje bivše Jugoslavije. Ovo je skandalozno, šokantno, možete zamisliti kako je ljudima koji su bježali u kolonama iz Hrvatske. Ni u snu ovo nisam sanjao", komentirao je presudu Savo Štrbac.

"Bespomoćna djeca, žene i starci prema današnjoj presudi bili su legalna ratna meta junačke domovinske hrvatske vojske"

Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je danas da oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču legalizira etničko čišćenje Srba iz krajeva u kojima su živjeli stoljećima i odakle ih nije uspjela "počistiti ni nacistička država Hrvatska za vrijeme Drugog svjetskog rata".

Drašković je u izjavi Tanjugu naglasio da je zapovjedna odgovornost hrvatskih generala za veliki zločin nad civilima nesporna, a ona je bila osnova za kažnjavanje srpskih ratnih zapovjednika u svim dosadašnjim presudama Haškog tribunala.

"Bespomoćna djeca, žene i starci prema današnjoj presudi bili su legalna ratna meta junačke domovinske hrvatske vojske", rekao je Drašković.

Pročitajte više