Renzi: Italija i Francuska trebaju zajedno mijenjati Europu

Foto: Guliver Image / Getty Images

TALIJANSKI premijer Matteo Renzi u subotu je, tijekom konferencije za novinare održane u Parizu zajedno s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom izjavio kako Francuska i Italija trebaju zajedno mijenjati Europu.

"Odnosi između Italije i Francuske uistinu su izvrsni i namjeravamo surađivati na učinkovit način u interesu obiju zemalja i Europe. Smatramo da bismo Europu trebali mijenjati zajedno. To je naš prvi izazov u idućih nekoliko mjeseci", kazao je Renzi. "Europa mora živjeti. Moramo poštovati njezine utemeljitelje i zajedno se angažirati na tomu da taj kontinent bude mjesto susreta građana i naroda", rekao je.

I sam podsjetivši na "drukčiju Europu" predsjednik Hollande istaknuo je da Rim i Pariz streme istome - "Europi koja bi trebala biti sigurna kada je posrijedi ekonomski plan".

Otprije dvije godine kada sam stupio na dužnost predsjednika države, u Italiji uvijek uspijevam pronaći partnere s kojima mogu surađivati na boljitku Europe, rekao je Hollande, podsjetivši da su to ranije bili Mario Monti, a potom i Enrico Letta.

Istaknuvši da se Europa nalazi u iznimno važnom razdoblju zbog obnove Europskog parlamenta krajem svibnja, francuski je predsjednik ocijenio da "Francuska i Italija imaju još veću potrebu izboriti se da se čuje njihov glas".

Pročitajte više