Roglić i Šeks: U predstečajnim nagodbama i vrata i prozori bili su širom otvoreni za zloupotrebu

Foto: Hina

U HRT-ovoj emisiji Studio 4 danas su gostovali Vladimir Šeks i poduzetnik Branko Roglić, a tema je bio Zakon o predstečajnoj nagodbi.

Šeks je potvrdio da se ide prema promjeni zakona o predstečajnoj nagodbi, poglavito onom dijelu u kojem se definira uloga suda. Ulogu suda sada bi trebalo ojačati.

"Ova izmjena zakona ne bi trebala tangirati da se preostalih 3000 predstečajnih nagodbi odvijaju pod postojećim zakonom", kazao je Šeks.

"Kada se oprašta dug, onda se ne istražuje imovina vlasnika, nego se oprašta dug. Ipak, imate primjere gdje su vlasnici izvukli novac iz poduzeća, doveli su poduzeće pred stečaj, potom su se u predstečaju njihovi dugovi podmirili, oprostili, a oni su ostali bogati ljudi", kazao je poduzetnik Roglić, koji je rekao kako sada ne može istaknuti određeni primjer.

Komentirao je i slučaj u kojem je tvrdio da se njemu obratila jedna osoba s nemoralnom ponudom da sudjeluje u prijevari i na neki način pomogne pogurati jednu predstečajnu nagodbu. Roglić tvrdi da je samo htio ukazati na problem, a ne nikoga prozivati.

Na upit zašto je oporba isprva podržala Zakon o predstečajnoj nagodbi, da bi ga kasnije odbacila i kritizirala, Šeks odgovara:

"Oni koji traže nagodbe, prvo se mora vidjeti koja je njihova imovina. U predstečajnoj nagodbi imamo jako dobrih primjera koji traže nagodbu kao socijalnu pomoć od države, a imaju ogromne vrijednosti i imovine", kaže Šeks.

Kaže da je opozicija podržala Zakon, ali je nakon toga došlo do naknadnih intervencija koje su potpuno preokrenule bit Zakona.

"Bitno je da postoji sudska kontrola. Mora se promijeniti zakon, jer je ključna sporna točka ta što određena rješenja zakona mogu omogućiti vještim maherima da izigraju i vjerovnike i dužnike", kazao je Šeks.

Šeks je kazao kako je Linić danas žustro branio Zakon, ali je ipak primio kritike koje su iznijeli stručnjaci.

"Ovdje su i vrata i prozori bili širom otvoreni (za zloupotrebu, op.a.) i upravo se zato donose izmjene Zakona", zaključio je Šeks.

Kritičari tvrde da je Zakon o predstečajnoj nagodbi samo privremeno rješenje za očuvanje radnih mjesta te da će tvrtke koje se nalaze u postupku predstečajnih nagodbi ionako kasnije propasti. Roglić kaže da je i on upozoravao na to da se radi samo o odgodi stečaja te da će se stečaj ionako dogoditi kroz otprilike godinu dana.

Šeks kaže kako je nužno da izmjene Zakona budu donesene što prije, posebno zbog slučajeva kao što su slučaj predstečajne nagodbe Mirne.

Na upit je li moguće da se neki od ministara nađe na optuženičkoj klupi zbog malverzacija ili sukoba interesa, Šeks odgovara:

"Sadašnje odredbe Zakona omogućavaju da se pojedini ministri nađu u sukobu interesa, budući da se Ministarstvo financija i Porezna uprava jedanput javljaju kao državno tijelo, ministar financija postavlja Nagodbeno tijelo i odlučuje o žalbama, a Ministarstvo financija odlučuje i o otpisu dugova, što omogućava sukob interesa".

Na kraju, Roglić je zaključio kako smatra da će Zakon o predstečajnim nagodbama uskoro biti ukinut, jer se nije pokazao djelotvornim.

Pročitajte više