Rusija: EBRD je izdao svoju misiju, sankcije protiv nas su politički motivirane

Foto: FAH

RUSIJA je u četvrtak optužila Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) da je iznevjerila svoju "apolitičnu" zadaću obustavivši nova ulaganja na njezinu tlu, u okviru sankcija zbog ukrajinske krize.

EBRD je u srpnju prošle godine objavio da obustavlja nove investicijske programe u Rusiji nakon uvođenja europskih sankcija zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi. Tu su bančinu odluku izglasale članice Europske unije koje imaju svoje predstavnike u banci.

"Najvažnije je da EBRD ostane apolitična razvojna ustanova, kakva i mora biti, te da i dalje uspješno radi sukladno svome mandatu i operativnom modelu", rekao je zamjenik ministra financija Sergej Storčak u govoru pred upravnim odborom te ustanove održanom u Tbilisiju.

Rusi razočarani EBRD-om

Ruski čelnik je rekao da je "iznenađen i razočaran što je jedna velika i ugledna međunarodna financijska organizacija kao što je EBRD umiješana u polemiku o sankcijama i iskorištena kao instrument u jačanju političkog i gospodarskog pritiska na našu zemlju", piše u tekstu koji su dobili novinari.

To se "kosi s načelima rada multilateralnih razvojnih banaka a osobito sa zadaćama same banke", dodao je.

Storčak: Odluka politički motivirana

EBRD, osnovan 1991. kako bi potaknuo tranziciju zemalja nastalih raspadom SSSR-a i njegovih nekadašnjih satelita u istočnoj Europi prema tržišnom gospodarstvu, u vlasništvu je 64 zemalja, među kojima su Rusija, Europska unija i Europska investicijska banka.

Storčak je osudio odluku "motiviranu političkim, a ne gospodarskim razlozima". Ocijenio je da je Rusija "uvijek bila najveći partner i najvažnije tržište" EBRD-a od njegova osnutka, s ulaganjima većim od 24 milijarde eura.

EBRD je lani imao neto gubitak od 568 milijuna eura.

Pročitajte više