Rusija će UN-u predati dokumente koji dokazuju da su pobunjenici izveli napad kemijskim oružjem

Foto: Guliver image/Getty images

MINISTAR vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov, kazao je kako će Rusija predati Vijeću sigurnosti UN-a dokaze da su pobunjenici koristili kemijsko oružje u napadu 21. kolovoza. Lavrov kaže kako postoji dovoljno dokaza koji impliciraju da su kemijski napad izveli pobunjenici.

"O svemu ćemo raspravljati na Vijeću sigurnosti zajedno s izvješćem UN-a koje potvrđuje da je korišteno kemijsko oružje. Morat ćemo saznati tko je to napravio", kazao je Lavrov čiji je zamjenik ranije dobio izvješće o napadu koje su mu predale sirijske vlasti.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergei Rjabkov izjavio je da u izvještaju postoje "materijalni dokazi" koji pokazuju da su napad kemijskim oružjem izveli pobunjenici.

Istovremeno, glavni istražitelj za kemijsko oružje UN-a za BBC je izjavio kako će biti vrlo teško pronaći i uništiti sve kemijsko oružje koje Sirija posjeduje, ali da to ipak neće biti nemoguća misija. UN-ovi istražitelji ranije su utvrdili da je u napadu 21. kolovoza korišten nervni plin sarin.

Zapadne sile za napad krive snage predsjednika Bashara al-Assada, dok Rusija podupire vlast u Siriji i vjeruje da su napad izvele pobunjeničke snage.

Putanje raketa napunjenih sarinom ne idu u prilog režimu

No, postoje i dokazi koji pak ukazuju na to da je kemijsko oružje koristila sirijska vojska. Ključni dokaz je putanja rakete u kojoj se nalazio nervni plin sarin. Taj dokaz s napadom povezuje elitne postrojbe sirijske vojske koje se nalaze na planinama iznad Damaska.

U UN-ovom izvještaju stoji da su rakete napunjene sarinom ispaljene iz smjera sjeverozapada. Tamo se nalaze planine u kojima se nalaze baze sirijske vojske. Elitne postrojbe koristile su bazu na planini Qassioun odakle su granatirali Damask. Stariji anonimni diplomat UN-a tvrdi da su dokumenti izloženi na zatvorenim sastancima 100 posto potvrđuju da je režim koristio kemijsko oružje, javlja AP. Diplomat je kao ključne detalje izdvojio kvalitetu sarina, tip rakete, upotrebljene bojne glave i putanju rakete.

U izvještaju udruge za ljudska prava Human Rights Watch također stoji da putanja rakete vodi do planine Qassioun.

Pročitajte više