Rusija pokrenula potragu za ukrajinskim nacionalističkim vođom

Foto: Gulliver Image/Getty Image

RUSIJA je pokrenula potrage za ukrajinskim nacionalističkim vođom Olegom Tjagnibokom, optuženom da se borio protiv ruskih vojnika u Čečeniji tijekom 1990-ih, objavilo je u petak istražno povjerenstvo. Tjagnibok, šef nacionalističke stranke Sloboda i njezine frakcije u parlamentu, osumnjičen je da se borio protiv federalnih snaga uz čečenske separatiste 1994 -1995, rekao je Vladimir Markin, glasnogovornik moćnog istražnog povjerenstva, zaduženog za glavne kriminalističke istrage u zemlji.

Istraga je usmjerena i na još nekoliko osoba, među kojima i njegovog brata Olega Tjagniboka i čelnika paravojne krajnje desno orijentiranog pokreta Pravi Sektor, Dmitra Jaroša, protiv kojeg je Rusija početkom ožujka pokrenula potrage zbog poticanja na terorizam.

Markin je dodao da je očito da brojni radikalni ukrajinski aktivisti, koji, kako tvrdi, pozivaju na likvidacije Rusa, imaju veliko iskustvo ne samo u poticanju, već i u mučenjima i ubojstvima ruskih građana.

On je izjavio das u istražitelji skupili dosta dokaza za sljedeće optužbe osumnjičenih i za pokretanje međunarodnog uhidbenog naloga za njih.

Tjagnibok je bio u pokretu prosvjeda protiv režima ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča jedan od glavnih šefova oporbe.

Osobno nije ušao u novu vladu formiranu nakon Janukovičeva svrgavanja, ali više članova njegove stranke su u nju imenovani.

Pročitajte više