Rusija u problemima: Putin od 2007. utrostručio zlatne rezerve a cijena strmoglavo pada

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Rusije Vladimir Putin popunio je fond zlatnih rezervi i na taj način zemlju htio osloboditi vlasti dolara, kao i to da u razdoblju krize izvuče korist iz rasta tečaja, piše njemački list Die Welt. Međutim, ispostavilo se da je to bila velika greška, zaključuje njemački novinar.

"Od 2007. godine Rusija je uvećala zalihe zlata preko tri puta. Dok su Rusi prije osam godina u sefovima čuvali 400 tona, danas imaju oko 1200 tona ’blaga’. U lipnju su zlatne rezerve ojačale za 24,5 tona. Rusija je šesta na svijetu po veličini zlatnih rezervi. Samo SAD, Njemačka, Italija, Francuska i Kina imaju veće količine zlata", piše njemački list, a prenosi RBTH.

Međutim, kretanja na financijskom tržištu su dovela do toga da se Putinov pristup "pretvorio u skupu avanturu". Za investitore je plemeniti metal "izašao iz mode" i državne rezerve Rusije počinju se smanjivati, navodi se u tekstu.

"Cijene plemenitog metala u posljednje vrijeme su naglo pale. Cijena jedne unce je pala ispod 1 100 dolara: ista situacija se dogodila 2010. godine. Za Putina je kobna okolnost u tome što je od početka 2014. godine zlato izgubilo petinu vrijednosti, a to se događa baš u trenutku kada je predsjednik Rusije počeo kupovati zlato zbog 'krimske krize'".



(tona)

Cijena pala ispod 1100 dolara za uncu, a može i niže

Samo u posljednjih mjesec dana cijena zlata pala je 7 posto na oko 1090 USD po unci što je najniža razina u posljednjih 5 godina.

U razdoblju od 2007. do 2011. godine cijena zlata je naglo porasla sa 650 USD na čak 1900 USD po unci na temelju straha od urušavanja globalnog financijskog sustava.

No globalno gospodarstvo izašlo je iz krize, a nije se pojavila ni visoka inflacija nakon pokretanja programa masovnog ubrizgavanja novca u financijski sustav od strane centralnih banaka.

Kretanje cijene zlata (Izvor: Bloomberg)


Fondovi i ostali veliki ulagači shvatili su da se situacija smiruje i zaključili da je cijena zlata neopravdano visoka te ga počeli masovno prodavati što je dovelo do neprekidnog pada cijene od 2011. godine do danas.

Po prvi puta od 2006. godine kada su se počekli prikupljati podaci, više od polovine velikih ulagača ima otvorene prodajne pozicije.

Pročitajte više