Ruski bombarderi ušli u irski zračni prostor

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

DVA RUSKA bombardera upali su sredinom veljače u irski zračni prostor, čime su omeli civilni promet. Jedan putnički avion zbog toga je morao odgoditi polijetanje, a drugi je morao mijenjati smjer, objavila je irska služba kontrole leta.

Kako prenosi AFP, do incidenta je došlo 18. veljače. Istog tog dana dva su se ruska bombardera približila i britanskom zračnom prostoru, zbog čega su na njih poslani lovci britanskog ratnog zrakoplovstva.

"Polijetanje jednog aviona iz Dublina je odgođeno, a ruta drugog aviona je promijenjena kako bi ostao na dovoljnoj udaljenosti od dva ruska bombardera", priopćeno je iz kontrole leta. Dnevni list Irish Examiner javlja da su oba aviona bili komercijalni letovi koji su prevozili više stotina putnika.

Dodatni problem predstavljala je činjenica da su ruski avioni letjeli s isključenim transponderima, zbog čega ih kontrola leta nije mogla identificirati preko svojih radova. No, iz irske kontrole leta poručuju da sigurnost putnika nije niti u jednom trenu bila ugrožena.

Pročitajte više