SAD će pokušati odrediti budućnost mirovnog procesa na Bliskom istoku

Foto: Guliver Image/Getty Images

BENJAMIN NETANYAHU u nedjelju odlazi u Washington na susret s američkim predsjednikom Barackom Obamom kojim bi se trebala odrediti budućnost mirovnog procesa na Bliskom istoku.

Boravkom izraelskog premijera dominirat će dva pitanja: sudbina izravnih pregovora s Palestincima, s obzirom da se bliži konačni datum 29. travnja za postizanje nacrta sporazuma, i iranski nuklearni dosje.

"Obama će tražiti od Netanyahua da prihvati okvirni sporazum o izraelsko-palestinskim pregovorima koji sprema državni tajnik John Kerry", piše ovog tjedna New York Times citirajući visoke američke dužnosnike.

Mirovni pregovori, ponovno pokrenuti u srpnju 2013. nakon gotovo tri godine prekida, trebali bi do kraja travnja iznjedriti "okvirni sporazum" s glavnim crtama definitivnog rješenja glede pitanja "konačnog statusa": granice, naselja, sigurnost, status Jeruzalema i palestinske izbjeglice.

No, rasprave nisu zabilježile konkretan napredak te je John Kerry dao na znanje da će se razgovori između dviju strana nastaviti, vjerojatno i nakon predviđenih devet mjeseci.

"Susret Netanyahua i Obame ključan je i odredit će okvir budućih pregovora", izjavio je Eytan Gilboa, stručnjak za američko-izraelske odnose sa sveučilišta Bar Ilan.

"Kerry i Obama nadaju se postići da Netanyahu u nekom obliku odobri dokument", dodao je on, predviđajući da postoje "dobri izgledi" da će ga izraelski čelnik odobriti umjesto da bude odgovoran za neuspjeh pregovora.

"Netanyahu je ovog puta ozbiljan", uvjerava komentator Eli Bardenstein u dnevniku Maariv. "Izrael ne želi biti onaj koji minira pregovore", prognozirao je on.

Glavna poruka Netanyahua je da je Izrael dosad dokazao fleksibilnost te da je došlo vrijeme da se isto zahtijeva od Palestinaca.

"Želimo da proces koji je Kerry pokrenuo uspije ali očito je da to ne ovisi samo o nama", izjavio je visoki neimenovani izraelski vladin dužnosnik.

"Na kraju krajeva proces će uspjeti jedino ako su Palestinci spremni biti kreativni i fleksibilni", upozorio je on.

Pročitajte više