SAD proširio prava istospolnih brakova: Ne moraju svjedočiti jedni protiv drugih

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

NAKON što je američki vrhovni sud prošle godine odlučio da savezne vlasti moraju priznati istospolne brakove sklopljene u saveznim državama koje su ih legalizirale, američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u subotu proširenje prava za istospolne brakove pa primjerice više neće morati svjedočiti jedni protiv drugih u sudskim postupcima.

Ministar pravosuđa Eric Holder to je objavio u govoru pred skupinom lobista za gay prava u New Yorku. Američki zakoni odavno priznaju pravo supružnicima da ne moraju svjedočiti jedan protiv drugog u građanskim i kaznenim postupcima.

Istospolne brakove dosad je legaliziralo 17 od 50 saveznih američkih država te glavni američki grad Washington.

Holder je najavio i da namjerava izjednačiti prava istospolnih i heteroseksualnih parova i na nizu drugih područja, primjerice po pitanju kredita, prava supružniku na isplatu odštete zbog gubitka partnera ili prava na posjete u zatvorima.

"U svakoj sudnici, u svakom postupku i na svakom mjestu gdje su predstavnici ministarstva pravosuđa, oni će nastojati osigurati da istospolni parovi dobiju ista prava i zaštitu koju uživaju heteroseksualni parovi", kazao je Holder.

Vrhovni sud prošlog je lipnja ukinuo dio saveznog Zakona o zaštiti braka koji je branio saveznoj vladi da prizna istospolne brakove. Protivnici istospolnih brakova osudili su Holderove najave poručivši da time administracija američkog predsjednika uvodi bezakonje.

Pročitajte više