SDP protiv, a HDZ ne bi o Buljeviću kao Kolindinom novom savjetniku

Foto: FAH

U JEKU ekipiranja tima savjetnika buduće predsjednice Kolinde Grabar Kitarović posebnu pozornost izazvalo je navodno već dogovoreno imenovanje bivšeg ravnatelja SOA-e Josipa Buljevića savjetnikom za nacionalnu sigurnost. Je li baš on najbolji odabir za ovu odgovornu poziciju, propituje se u medijima i među vladajućima, ali i u kuloarima HDZ-a.

U medijima se ovih dana naveliko spekulira kako bi Josip Buljević idućih pet godina trebao biti desna ruka novoizabrane predsjednice o pitanjima nacinalne sigurnosti. Za nekadašnjeg pomoćnika Tomislava Karamarka, a onda i njegova nasljednika na čelu SOA-e veže se nekoliko afera.

Među ostalima i pokušaj vrbovanja novinarke Helene Puljiz koja je bila izložena maltretiranju i zbog toga dobila nepravomoćnu presudu. Da će Buljevićevo imenovanje ostati samo loša ideja, nada se SDP-ov zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin.

"Ja ne vjerujem da će se on baviti s onim što je sadržaj i što bi trebao biti sadržaj, podizanje nacionalne sigurnosti na veću razinu, vjerojatno će se baviti operativnim poslom. Gospodin Buljević je vojnik HDZ-a, vojnik svoje partije i on je u nekoliko navrata bio osobni izbor gospodina Karamarka dok je napredovao unutar službe," kaže Lučin.

HDZ ne želi komentirati

Koliko je, pak, istine da Buljević s dužnosti generalnog konzula u Los Angelesu treba napredovati po toj, a mimo linije glavnog tajnika stranke Milijana Brkića, u HDZ-u ne žele komentirati. Kao ni je li Buljević najbolji izbor za savjetnika predsjednice. Pa tako i HDZ-ov šef saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman tek kratko poručuje.

''Ne bi to komentirao, jer to još nisu potvrđene vijesti. Prema tome, ima nekoliko kandidata, tako da mislim da nije dobro komentirati to prije nego vidimo cijeli tim'', smatra Tuđman.

Puljiz se nada da će Kolinda još "dobro razmisliti"

Novinarka Puljiz, koja je u dugogodišnjem sudovanju dobila nepravomoćnu presudu protiv obavještajnog aparata, nema dvojbi. Iako Buljevića osobno ne poznaje, nada se da će predsjednica dobro razmisliti prije odabira. Podsjeća da je POA, tada s Buljevićem u vrhu, u jeku Fimi medije dokazano kršila zakon i Ustav. Nije bila ni izdaleka agilna kao u njenom slučaju.

''Pokušali su me prijetnjama, pokušajem ucjene i podmićivanjem, psihičkim maltretiranjem prisiliti da špijuniram vlastite kolege, političare, strane veleposlanike, intelektualce ovdje i u inozemstvu. I da u medije plasiram prljave priče prema njihovoj narudžbi. To nije nešto čime se trebaju baviti tajne službe'', upozorava Puljiz i podsjeća na modus operandi današnje SOA-e.

''U isto vrijeme kad su se bavili mojim i životom moje obitelji i prijatelja, počela je operacija Fimi medija. Buljević i tadašnje vodstvo POA-e ništa nije znalo o tome. Dakle, nisu se borili protiv najgore vrste korupcije i kriminala, što bi morali činiti. To su neki od razloga zbog kojih smatram da nije prava osoba. Zasigurno postoje ljudi koji to mogu raditi u skladu s demokratskim standardima'', zaključuje Puljiz.

Spominju se i drugi kandidati

Tko će na kraju u savjetničkoj fotelji naslijediti Sašu Perkovića, treba pričekati službenu objavu nove predsjednice.

A dotad se kao kandidati spominju još i umirovljeni general Damir Krstičević te nekadašnji šefovi Obavještajne agencije i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Veselo Grubišić, veleposlanik u Kanadi, i Petar Mišević.

Pročitajte više