Sabor zbog Konstruktora počeo stankom, radnici najavljuju štrajk glađu

Foto: Hina

I DANAS je Sabor rad počeo stankom. A stanka se tražila zbog agonije radnika Konstruktora, Strategije prometnog razvoja Hrvatske i Dana sjećanja na žrtve Srebrenice. Uslijedila je još jedna i to zbog Vladinog zahtjeva Saboru za vjerodostojnim tumačenjem Zakona o policiji.

Prometna strategija ne sagledava Pelješki most kao konačno rješenje, kaže HDZ-ov Branko Bačić, a odgovara HNS-ov Petar Baranović

"Neće Hrvatska biti prometno suverena dok čvrstom cestom ne spoji dva odvojena dijela" kaže Bačić.

"Ne možemo se ponašati kao što su se ponašale pojedine garniture do sada, koje bi ulupale pred izbore 50 ili 100 milijuna kuna, sagradile par stupova nosača, primile novinare, održale press konferenciju i nakon toga ostavili gradilište, napušteno i zaboravljeno" odgovorio je Baranović.

Vukšić: Što će građanima država ako ih ne može zaštititi?!

Laburist Branko Vukšić je upozorio na slučaj Konstruktor i neisplate plaća, koje su česte u Hrvatskoj:

"Što će građanima država ako ih ne može zaštititi?!"

Nije se raspravljalo o Zakonu o policiji

HDZ-u smeta točka dnevnog reda o vjerodostojnom tumačenju Zakona o policiji.

"Vladajuća kukuriku koalicije ovim vjerodostojnim tumačenjem želi izmijeniti jednu sudsku odluku i takvu praksu do sada nismo imali u Saboru.", kazao je Jandroković.

Laburist Dragutin Lesar i šef Sabora Josip Leko:

"Mislim da bi ovo bila skandalozna politička odluka Parlamenta koji prihvaća da Zakon tumači onako kako ga je izvršna vlast protumačila. Ja vas neću pozvati da otkazujete poslušnost Vladi, kao što to i 8 godina zastupnici HDZ-a nisu otkazali poslušnost Vladi, nego vas pozvati na savjest i prisegu da ćemo poštivati Ustav" rekao je Lesar.

"Kako na sreću u hrvatskom pravnom susutavu o zakonodavnim ovlastima ne odlučuje pojedinac mi ćemo u skladu sa trodiobom vlašću" dodao je Leko.

Kvoruma nije bilo pa točka nije uvrštena.

Recimo na kraju da se zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić u Sabornici prisjetio srebreničke tragedije:

"Srebrenička tragedija je bila točka na 'i' ratnih razaranja na ovim prostorima 1991-1995 u kojima je stradalo u BiH i Hrvatskoj više od 110 00 ljudi" podsjetio je Hodžić.

Radnici Konstruktora najavljuju štrajk glađu: Ili ćemo biti pukovnici ili pokojnici

Radnici Konstruktor inženjeringa u borbi za neisplaćene plaće, nakon neuspjelih pregovora s poslodavcem, najavili su da idući tjedan započinju štrajk glađu. Prvo će u ponedjeljak sjesti za stol sa generalnim direktorom Željkom Žderićem, a ako se ne uspiju dogovoriti, štrajk glađu im je, kaže sindikalist Ivan Lovrić jedina preostala opcija.


"Da, mi bi trebali imati sastanak u ponedjeljak i utorak, jer ako ne nađemo rješenje, u utorak idemo u štrajk glađu, a u ponedjeljak ćemo se dogovoriti sa štrajkaškim odborom" kaže Lovrić.

Oko 50-tak radnika Konstruktora u štrajku je od 24. lipnja ove godine, a najteže je radnicima na gradilištu u Pločama. Naime, tamo su radnici bez hrane, a povremeno i bez struje, ovise o donacijama udruga i lokalne zajednice, a novca za povratak kućama nemaju.

"Sve nam je teže i teže, ali moramo ići u tu reakciju, jer to je jedna gesta upozorenja, znači nitko se više ne obazire na nas.Mi smo ostavljeni na ulici, i idemo s tom gestom, ili ćemo biti pukovnici ili pokojnici."

O teškoj situaciji radnika Konstruktora danas su upozorili i Laburisti koji su zbog situacije u ovoj građevinskoj tvrtki zatražili Saborsku stanku.

"Što će građanima država ako ih ne može zaštititi" rekao je laburist Branko Vukšić koji je upozorio da slučaj Konstruktor i neisplate plaća, nije jedini u Hrvatskoj.

Sindikalist Lovrić još jednom je uputio apel za pomoć u hrani, ali i u šatorima za radnike u Pločama i Kaštelima.

Pročitajte više