Samouvjereni Dodik objavio: Okupit ću i više od većine koja mi je potrebna da ostanem na vlasti

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je u petak kako je uoči konstituiranja entitetskog parlamenta najavljenog za 24. studenog uspio okupiti većinu koja će njegovom Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osigurati opstanak na vlasti.

"S najmanje 44 glasa završit ćemo izbor novog skupštinskog vodstva i nove vlade", izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Narodna skupština RS ima 83 zastupnika pa je za vladajuću većinu potrebna potpora njih najmanje 42.

Samouvjeren i siguran u većinu

Dodik je izjavio je potpuno siguran da će okupiti i više od toga. Ustvrdio je kako je dobio i potporu dva zastupnika malene stranke Napredna Srpska (NS), čiji je predsjednik Adam Šukalo ranije najavio kako će uoči skupštinskog zasjedanja donijeti konačnu odluku o tome hoće li poduprijeti Dodika ili blok predvođen Srpskom demokratskom strankom (SDS) pod nazivom Savez za promjene.

Stranke koje čine taj savez u četvrtak su postigle sporazum o zajedničkom djelovanju s bošnjačkim zastupnicima u Republici Srpskoj koji uglavnom dolaze iz Stranke demokratske akcije (SDA).

No ni taj blok kao ni SNSD nemaju potrebna 42 zastupnika iz svojih redova pa ovise o odluci Šukalove stranke.

Dodik: Očajnički potez SDS-a

Dodik je u petak ovaj sporazum okvalificirao kao "očajnički potez" SDS-a dodajući kako njemu uopće ne trebaju glasovi bošnjačkih zastupnika izabranih na listi višestranačke koalicije pod nazivom "Domovina".

"Koalicija 'Domovina' je primarno protiv Republike Srpske i tu je da uđe u sustav kako bi ga iznutra pokušala razoriti ili nametnuti neke svoje stavove", ocijenio je Dodik.


Na konstituirajućoj sjednici Narodne skupštine RS očekuje se izbor predsjednika i potpredsjednika tog parlamenta, a nakon toga trebale bi uslijediti konzultacije o sastavu nove entitetske vlade čije se formiranje očekuje do kraja prosinca.

Čović ostaje pri svome

Savez za promjene iz RS ranije je postigao sporazum sa SDA i Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića o koaliranju na državnoj razini, za što postoji dovoljna većina u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

No predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, čija stranka također treba biti dio vladajuće većine na državnoj razini, i dalje inzistira da Vijeće ministara BiH bude odraz vladajućih većina kakve budu uspostavljene na entitetskim razinama.

Pročitajte više