Seljaci još čekaju odgovor Milanovića: "Ne možemo se više boriti"

Foto: Emica Elveđi / Cropix

JOŠ UVIJEK nema odgovora poljoprivrednicima od premijera Zorana Milanovića, a seljaci koji su već 14.dan na cestama izgubili su svaku nadu. Jučer je za HRT premijer izjavio kako novca nema, a prosvjednici mu poručuju - mogao nam je to odgovoriti barem u jednoj rečenici.

"U 11 sati sastaje se koordinacija županija u Novoj Gradišci na kojoj će odlučiti što i kako dalje", rekao je Media servisu šef virovitičko-podravskih prosvjednika Zvonko Pipić.

"Njegova dužnost je bila da se očituje. To sve govori koliko oni remete demokraciju, zakone i sve. Jednostavno to sve privodimo kraju. Ne možemo se više boriti", rekao je Pipić.

Seljaci u Brodsko-posavskoj županiji već su povukli svoje traktore s cesta, priopćila je policija.

Najavljuju pravne bitke

Seljaci čekaju odgovor premijera Zorana Milanovića kojem su jučer urudžbirali svoje zahtjeve. Blokade cesta ostaju do daljnjeg, a ako se premijer ne oglasi do danas u 10 sati - najavljuju pravne bitke.

Na stol premijera Zorana Milanovića stigle su već dobro poznate želje: veća otkupna cijena pšenice za 30 lipa i kompletna isplata poticaja. Odgovor čekaju do 10 sati, poručuje šef seljaka Virovitičko-podravske županije, Zvonko Pipić.

"Mi se nadamo da će se gospodin premijer očitovati. U protivnom, idemo u drugu pravnu bitku, znamo svi da smo u Europskoj uniji i da Europska unija kudikamo bolje provodi zakone i onda će vjerojatno odraditi kako treba, a zakon je na našoj strani", kaže šef virovitičko-podravskih prosvjednika Zvonko Pipić.

Pripada im, kažu, još uvijek neisplaćenih oko 700 milijuna kuna poticaja zbog čega traže smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. "Laže kad kaže da je sve seljake isplatio!", ljuti se šef Sindikata hrvatskih seljaka, Tomislav Pokrovac.

"U 100 posto potpora, 80 posto novca dobiva 20 velikih korporacija, a 80 posto seljaka dobiva 20 posto potpora. To je činjenica. Gospodin ministar mora otići s mjesta i jednostavno krivično odgovarati za članak 21. o isplatama potpora. To je jednostavno nepodnošljivo", ističe Pokrovac.

Nepodnošljiva situacija diljem zemlje traje punih 14 dana. Iako u manjem broju- traktori i dalje blokiraju ceste, a odgovor premijera ovisi o daljnjim akcijama. Seljaci su za danas najavili sastanak u Novoj Gradišci, a u petak bi se trebali sastati i s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Pročitajte više