Seljaci odustali od blokade Zagreba: Vratili se na cestu, Milanoviću dali novi rok, traže ostavku Jakovine

Foto: Emica Elveđi / Cropix

SELJACI diljem zemlje ostaju na cestama i ponovo najavljuju totalne blokade. Prema Zagrebu traktore ipak neće paliti, iako su jutros neki to pokušali, ali bez uspjeha. No, u metropolu ipak stižu. Na Markovom će trgu predstavnici seljačkih udruga premijeru Zoranu Milanoviću, koji se sutra vraća s godišnjeg odmora, uručiti svoje zahtjeve. Zahtjevi su stari, ali rok je novi: premijeru su dali nova 24 sata da se o njima očituje.

Policija zaustavila seljake

Hoće, neće - pa ipak hoće. Nakon više od deset dana na cesti, seljacima je prekipjelo. Premijer Milanović nije im odgovorio, ministar Jakovina ih, kažu, vrijeđa, prosvjednici se rasipaju... U Osječko-baranjskoj županiji stoga nisu htjeli više čekati. Pet minuta do 12 sati sjeli su na traktore i krenuli put Zagreba.

"Odustajanja nema i ja vjerujem da ćemo do ponoći kavu popiti na Markovom trgu", najavio je Petar Pranjić iz udruge Baranjska brazda.

No, tek je prošlo podne, a već prva prepreka. Policijska palica zaustavila je 30-ak traktora neposredno prije mosta na rijeci Dravi.

"Očekivali smo probleme, ali ne tako rano. Put nam je presječen na ulasku u Osijek, na Baranjskoj obilaznici. Oko nas su snažne kontrole policije i mi ne želimo pružati nikakve otpore", rekao je Pranjić.

Kreću nove blokade

Desant seljaka na Zagreb tako je neslavno propao, zbog čega je i ostatak seljačkih vođa odlučio kako bi najbolje bilo traktore zadržati na cestama i uz granice. U garaže se ne vraćaju i ponovo počinju s blokadama - dogovoreno je na sastanku koordinacije dvanaest županija.

"Normalno da smo našli novi model i idemo u totalne blokade. Izašli su novi punktovi u novim županijama, a još neki i ujutro izlaze", poručio je šef virovitičko-podravskih prosvjednika, Zvonko Pipić.

Milanović dobio novi rok

Svi oni zajedno i dalje traže veću otkupnu cijenu pšenice za bar 30 lipa, te isplatu preostalih 700 milijuna kuna poticaja. S tim će zahtjevima i sutra na Markov trg. Seljački vođe urudžbirat će zahtjeve premijeru Milanoviću. "Ne mora nas primiti ako neće, ali na zahtjeve mora odgovoriti", kažu seljaci koji najavljuju i pravne bitke.

"Agonija se nastavlja. Sve je sada na premijeru. Dajemo mu rok od 24 sata, do utorka u 10 sati da se očituje jer to mora po zakonu. Ako se ne očituje mi krećemo u pravnu bitku i idemo s papirima u Bruxelles. Ako ne možemo u Hrvatskoj, idemo u Europsku uniju tražiti naša prava", poručuje Pipić.

Traži se ostavka Jakovine

A traže seljaci i ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine koji im je, kažu, puno obećavao, a malo ispunio. Jakovina je, podsjetimo, jučer ponovo poručio kako ministarstvo dodatnih novaca nema, te kako su prosvjedi smišljeni plan djela seljačkih vođa koje iza sebe nemaju nikakve rezultate.

"To je vrlo mali broj nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača, koji nažalost, i zbog neznanja i zbog 'huškanja' dijela samozvanih seljačkih vođa, koji stvarno nemaju iza sebe niti rezultata niti poljoprivrednu proizvodnju, nego strašno puno demagogije, politikantstva i isprazne priče. Podgrijavaju nezadovoljstvo pojedinih proizvođača i na taj način čine štetu, prije svega, hrvatskim poljoprivrednicima", rekao je Jakovina.

Koliko su seljaci još spremni čekati, tko će ostati, a tko otići i što će im, po povratku s godišnjeg odmora, poručiti premijer Zoran Milanović znat ćemo već do kraja tjedna. Osim toga, uzdaju se i u pomoć predsjednika Ive Josipovića s kojim se 23. kolovoza sastaju u Lipovljanima.

Pročitajte više