Sindikat umirovljenika Hrvatske poziva Vladu: "Hitno postavite zid obrane protiv siromaštva!"



SINDIKAT umirovljenika Hrvatske pozvao je danas Vladu da hitno postavi zid obrane protiv siromaštva, upozoravajući kako je trenutačno više od jedne petine Hrvata u zoni rizika od siromaštva, a s najvećim rizikom od siromaštva suočavaju se osobe starije od 65 godina.

"Građani samo četiri zemlje u EU su siromašniji, rizik od siromaštva nastupa kada u nekoj od članica mirovina pada ispod 60 posto medijana plaće (2.700 kuna) pa je kod nas već 75 posto umirovljenika siromašno", napominju iz HUS-a.

"Ovrhe na stanovima siromašnih građana, uz izbacivanje iz stanova, već su započele, a za par mjeseci će najmanje deset posto umirovljenika imati ovršene mirovine, tvrde iz SUH-a navodeći da oko 57 posto umirovljenika ima mjesečne prihode niže od prosječne mirovine (2.183,75 kuna).

"Iz Vlade i nadležnih ministarstava nitko ne predlaže mjere spašavanja od siromaštva, nitko ne predlaže npr. uvođenje državne mirovine za građane starije od 65 godina, a koji mirovine nisu stekli radom (te nemaju drugih prihoda), ili povećanje stalnih novčanih naknada najsiromašnijima (Hrvatska ima nevjerojatno niskih 0.27 posto iz BDP-a za tu namjenu).

SUH podržava inicijativu Hrvatske stranke umirovljenika koja predlaže hitno usvajanje novog modela usklađivanja mirovina, koji bi bio nešto povoljniji od postojeće švicarske formule, kao i svaku poboljšicu.

Istodobno, upozorava kako takvo krpanje neće zaustaviti masovni ulazak umirovljenika u zonu bijede, jer dva su najvažnija područja za smanjenje siromaštva - tržište rada i mirovinski sustav. Ali kako se na njima ne očekuju poboljšanja ni sljedeće godine, postoji opasnost da siromaštvo postane trajno", ocjenjuju iz SUH-a.

Pročitajte više