Sindikati poručili: Kad dijalog zakaže, akcija postaje nužna

Foto: FAH

POD sloganom "Snažan sindikat. Za bolju Hrvatsku" u Tuheljskim Toplicama održava se dvodnevni kongres Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), najjače i najveće sindikalne središnjice u Hrvatskoj čiji je predsjednik Mladen Novosel istaknuo kako radu mora biti vraćena vrijednost te da radna mjesta moraju biti mjerilo uspješnosti ekonomskih politika, a prava i dobrobit građana zajednički cilj javnih politika.

Na otvorenju kongresa u četvrtak, na kojem su, među ostalim, bili i predsjednik države Ivo Josipović i ministar rada Mirando Mrsić, Novosel je poručio da se sindikati moraju vratiti izvornim sindikalnim vrijednostima, solidarnosti i zajedništvu i na njima graditi svoju snagu i pregovaračku moć, akcijsku i borbenu sposobnost jer je, kako je rekao, akcija nužna "kad dijalog zakaže".

Zakon o radu smanjio zaštitu radnika

Osvrnuvši se na proteklo razdoblje, istaknuo je, među ostalim, na donošenje Zakona o radu, koji je smanjio zakonsku zaštitu zaposlenih radi podizanja rejtinga Hrvatske u bonitetnim agencijama i privlačenja stranih investicija. Posljedice su veće opterećenje radnika, rast društvene nejednakosti i siromaštva, upozorio je Novosel. Po njegovim riječima, sadašnja Vlada pokazala je da ne zna i nema rješenja, i beizdejno je nastavila propalu politiku prošle Vlade i mjere štednje neovisno o socioekonomskim posljedicama.

Predsjednik Josipović poželio je sindikatima uspjeh u zaštiti radničkih prava i očuvanju socijalnog partnerstva i dijaloga kako bi se pronašao odgovor na krizu koja je globalnih razmjera, ali je "velikim dijelom i odraz naših slabosti".

Gospodarstvo 21. stoljeća nije onakvo kakvo je bilo prije, tehnološki razvoj postavlja nove zahtjeve. U takvim uvjetima moramo sačuvati prava radnika, ali i društveno odgovorno poslovanje kako bi i rad i kapital mogli ostvariti svoje interese, rekao je Josipović.

Josipović podržao model 8-8-8

Socijalna pravda, razumijevanje socijalnih partnera i konsenzus te uvažavanje zakonitosti tržišta su put prema izlasku iz krize, dodao je. Radnik ne smije biti rob neoliberalnog kapitalizma i mora se poštovati dostignuće sindikalne borbe osam sati rada, osam sati sna i osam sati odmora jer se to poštuje u Europskoj uniji čija je Hrvatska članica. Hrvatska mora poštovati i načela tržišne ekonomije i svakoj je vladi u interesu da ima uspješno gospodarstvo i harmonično društvo, no u uvjetima krize i ispražnjenog proračuna pravednost je na velikim iskušenjima, istaknuo je Josipović.


Upozorio je da svaki 17. radnik radi za minimalac, da smo izgubili 100 tisuća radnih mjesta i petinu proizvodnje, a da 70 tisuća ljudi radi bez plaće. Šest godina krize iscrpilo je radnike i poduzetnike, rekao je, među ostalim, Josipović. Ocijenio je da je pred Hrvatskom mnogo izazova, no kaže da je optimist jer Hrvatska ima potencijala.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da teško vrijeme traži teške odluke koje su nužne kako bi se savladale posljedice gospodarske krize. "Poduzete su brojne mjere, ali ne možemo biti zadovoljni njihovim učincima i potrebne su promjene koje bez zajedništva nećemo moći provesti", dodao je. Istaknuo je važnost postizanja konkurentnosti, održivoga gospodarskog rasta, očuvanja prava na rad i plaću te socijalne sigurnosti kroz sindikalnu organiziranost i kolektivno pregovaranje. SSSH se, rekao je Mrsić, u tome pokazao kao odgovoran i pouzdan socijalni partner, koji je pokazao odlučnost u zaštiti socijalnih i radničkih prava.

Sever: Na tronu pomahnitala pohlepa

Posebice je burno pozdravljen predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, koji je rekao da se "pomahnitala pohlepa" banaka i multinacionalnih kompanija nadredila svim drugim vrednotama, a žrtve su radnici koji stvaraju nove vrijednosti i treba im omogućiti dostojan život.


"Vlada je pogazila socijalno partnerstvo i obećanje da će se bolje živjeti", ustvrdio je Sever. Upozorio je kako mladi sve više odlaze iz Hrvatske te da nam budućnost neće oprostiti ako se ne odupremo "pomahnitalom" neoliberalizmu. Uvažavat će nas koliko smo jaki, a zajedno smo jači, poručio je Sever.

Sudionike skupa pozdravili su mnogi predstavnici sindikalnih središnjica i koordinacija iz inozemstva, predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić i predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Damir Kuštrak, norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad i mnogi drugi.

Na kongresu SSSH sutra će se birati novo vodstvo i donijeti program od 2014. do 2018.

Pročitajte više