Sirija će dopustiti posjet UN-a području gdje se dogodio napad kemijskim oružjem

Foto: AFP/Guliver image/Getty images

SIRIJA će dopustiti UN-ovim inspektorima da posjete područje oko Damaska na kojemu se dogodio napad kemijskim oružjem u srijedu. O napadu su najprije izvijestile sirijske opozicijske snage, a zatim se vijest proširila širom zgroženog svijeta.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je za agenciju IRNA da je telefonski razgovarao sa sirijskim kolegom Walidom Mualemom koji mu je rekao da će Sirija surađivati s UN-ovom misijom u Siriji kako bi se stekli uvjeti za posjet predstavnika te organizacije "zonama u kojima su terorističke skupine izvele napade kemijskim oružjem".

"Trenutno smo u procesu rasprave s misijom UN-a o pripremama posjeta", navodno je dodao. Podsjećamo, sirijska je opozicija optužila vlast da je u srijedu u predgrađu Damaska izvela napade kemijskim oružjem u kojima je poginulo više od 1 300 ljudi. Sirijska vlast i njen najveći saveznik Rusija tvrde da se radi o "pobunjeničkoj provokaciji" te da su opozicijske snage zapravo izvele napad.

Britanski premijer David Cameron i američki predsjednik Barack Obama jučer su u telefonskom razgovoru koji je trajao 40 minuta raspravljali o Siriji. Cameronov ured priopćio je da su obojica vrlo zabrinuti "sve većim znakovima da je sirijski režim izvodio napade kemijskim oružjem".

Liječnici bez granica: U bolnice u Damasku je stiglo oko 3.600 pacijenata s "neurotoksičnim simptomima"


Humanitarna organizacija Liječnici bez granica objavila je jučer kako su tri bolnice koje su bile pod njihovim nadzorom liječile oko 3.600 pacijenata s "neurotoksičnim simptomima", od čega ih je umrlo 355. To je prva neovisna potvrda broja žrtava stradalih u napadima 21. kolovoza. Ipak, Liječnici bez granica nisu i službeno potvrdili da se tijekom napada u Siriji koristilo kemijsko oružje. Kažu kako to ne mogu "znanstveno potvrditi".

Liječnici bez granica navode kako je osoblje u bolnicama prijavilo veliki broj pacijenata koji su tog kobnog 21. kolovoza, u periodu manjem od tri sata, u bolnice stigli sa simptomima koji uključuju grčeve, pojačano izlučivanje sline, proširene zjenice, nadražene oči i probleme s disanjem. Za ublažavanje simptomima im je dan atropin. "Liječnici bez granica znanstveno ne mogu potvrditi ni uzrok tih simptoma ni tko je odgovoran za napad", poručio je Bart Janssens, jedan od direktora organizacije.

Podsjećamo, jučer je CBS News objavio da Pentagon radi prezentaciju mogućeg napada ne Siriju, a većina medija je prenijela vijest da američka vojska grupira snage na istočnom Mediteranu te se pomiče bliže Siriji. Međutim, američki predsjednik Barack Obama rekao je da eventualni napad na Siriju iziskuje još razmišljanja i pregovora.

Pročitajte više