Sjeverna Koreja traži da joj Seul ukine sankcije iz 2010.

Foto: Hina

SJEVERNA Koreja zatražila je ukidanje sankcija, koje joj je nametnula Južna Koreja nakon napada 2010. na jedno od njezinih plovila, kao uvjet za obnovu dijaloga.

To je prvi službeni odgovor na ponudu Seula za obnovu dijaloga, uključujući razgovor o nastavku ujedinjavanja obitelji razdvojenih u građanskom ratu koji je trajao od 1950. do 1953.

Nakon što je sjevernokorejsko izaslanstvo na visokoj razini neočekivano došlo na svečanost zatvaranja Azijskih igara u listopadu prošle godine, Južna Koreja je priopćila da je voljna razgovarati o sankcijama u svrhu napredovanja odnosa.

Sankcije, nametnute u svibnju 2010. nakon napada torpedom na brod južnokorejske mornarice u kojemu je ubijeno 46 mornara, prekinule su većinu političkih i trgovinskih odnosa sa Sjeverom. Pyongyang je tvrdio da nije odgovoran za taj napad.

"Ako je južnokorejska vlada istinski zainteresirana za humanitarna pitanja onda bi prvo trebala ukinuti nametnute sankcije...", javila je sjevernokorejska agencija KCNA prenoseći izjavu glasnogovornika Odbora za mirno ujedinjenje Koreje.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje je odgovorilo da je za ukidanje sankcija prvo potrebna "odgovorna akcija" Sjevera.

"Vrijedno je žaljenja da je Sjeverna Koreja povezala humanitarno pitanje razdvojenih obitelji sa sankcijama...", navodi ministarstvo.

Pročitajte više