Smanjen ukupni dug kućanstva: Građani se ne zadužuju zbog lošeg stanja na tržištu rada i izostalog gospodarskog oporavka

Ilustracija: Index

ANALITIČARI Hrvatske narodne banke u publikaciji Financijska stabilnost ističu da je smanjen ukupni dug kućanstva te predviđaju da će se ona nastaviti razduživati i u narednom razdoblju.

Razduživanje sektora kućanstava nastavljeno je krajem 2012. i početkom 2013. godine. S obzirom na očekivani izostanak gospodarskog oporavka u ovoj godini, tendencija smanjenja duga kućanstava će se zadržati. Unatoč tome, visoka izloženost riziku nepovoljnih kretanja na tržištu rada mogla bi dijelu kućanstava otežati otplatu duga, ističu.

Smanjenje duga nastavit će se u drugoj polovici 2013. dominantno pod utjecajem očekivanog daljnjeg pada zaposlenosti i realnih dohodaka. Naime, nepovoljni makroekonomski uvjeti i neizvjesnost u pogledu budućeg oporavka koji se reflektiraju u još uvijek razmjerno niskom potrošačkom optimizmu kućanstava, iako je posljednjih mjeseci primjetno njegovo blago poboljšanje, zadržavat će njihovu osobnu potrošnju na relativno niskoj razini i ograničavati potražnju za novim kreditima. Zbog visoke izloženosti rizicima koji proizlaze s tržišta rada, uredna otplata kredita mogla bi biti otežana pojedinim kućanstvima čak i u slučaju ublažavanja uvjeta kreditiranja pod utjecajem regulatornih izmjena.

Na godišnjoj razini smanjen je ukupni dug kućanstava. Najviše je pao iznos kredita za kupnju automobila, na godišnjoj razini za 31,4 posto. Stambeni krediti su se također nastavili smanjivati po stopi od oko jedan posto godišnje. Krediti banaka stanovništvu na kraju svibnja iznosili su 128,4 milijarde kuna, od čega se 48 posto odnosi na stambene kredite.

Pad gospodarskih aktivnosti rezultirao negativnim trendovima na tržištu rada

Na godišnjoj je razini ukupni dug kućanstava do kraja ožujka 2013. smanjen za 1,2 posto, odnosno 1,9, ako se isključi utjecaj slabljenja tečaja, a glavnina tog pada generirana je tijekom trećeg tromjesečja 2012. Nešto slabijem intenzitetu razduživanja kućanstava potkraj 2012. i početkom 2013. pridonio je i blagi porast novog, posebice dugoročnog zaduživanja.

Pad gospodarske aktivnosti rezultirao je zadržavanjem negativnih trendova na tržištu rada krajem 2012. i početkom 2013. godine, koji nastavljaju biti glavni ograničavajući čimbenik snažnijeg dinamiziranja kreditiranja kućanstava. Kumulativni pad zaposlenosti od gotovo 13 posto te realnih plaća za blizu pet posto tijekom posljednje četiri krizne godine će, uz daljini rast neizvjesnosti na tržištu rada, nastaviti odvraćati većinu kućanstva od novog, intenzivnijeg zaduživanja i financiranja investicija i potrošnje trajnih dobara. Uz porast izloženosti riziku gubitka radnog mjesta, kućanstva su krajem 2012. i početkom 2013. uobičajeno bila visoko izložena i financijskim rizicima promjene tečaja i kamatnih stopa. Naime, izloženost kamatnom riziku početkom 2013. znatno se povećala, djelomice i pod utjecajem strukture novoodobrenih kredita. Tako je gotovo 97 posto svih kredita krajem ožujka 2013. bilo odobreno uz mogućnost promjene kamatne stope unutar godine dana, javlja HNB.

Pročitajte više