Španjolski premijer protiv nezavisne Škotske: "Pogledajte koliko je Hrvatskoj trebalo da uđe u EU"

Foto: FAH

"NEZAVISNOST je mina za europski duh", poručio je Škotima dan prije referenduma španjolski premijer Mariano Rajoy, pa kao loš primjer istaknuo - Hrvatsku.

"Svi u Europi vjeruju da su takvi procesi krajnje negativni. Takvi procesu osiromašuju države, donose nezaposlenost i ugrožavaju dobrobit svih građana Europske unije", izjavio je Rajoy, te dodao kako se Škoti ne moraju nadati da će, ukoliko se izbore za nezavisnost, preko noći postati članica EU.

"Regija može podnijeti molbu za primanje u članstvo EU, ali radi se o procesu koji traje godinama. Španjolskoj je trebalo osam godina, a Hrvatskoj još puno više", izjavio je Rajoy.

Ti procesi su mine za europski duh, jer je Europa zamišljena da bi integrirala države, a ne da ih podijeli", dodao je.

Španjolska sa zanimanjem čeka referendum u četvrtak o neovisnosti Škotske dok u jednoj od njezinih najbogatijih regija, Kataloniji, nacionalisti na vlasti žele 9. studenoga organizirati referendum samoodređenja.

Za razliku od britanske vlade, španjolska vlada se protivi referendumu, za koji drži da je u suprotnosti s ustavom koji zabranjuje jednoj regiji da sama odlučuje o svojoj budućnosti.

Kako bi izbjegao tu zabranu, katalonski parlament se sprema u petak izglasati zakon koji dozvoljava referendumu i taj bi zakon španjolski ustavni sud trebao proglasiti nezakonitim.

U neugodnom položaju, suočen s javnim mnijenjem u kojem u četiri godine raste separatističko raspoloženje, a njegovi republikanski saveznici su postali prva politička snaga Katalonije na europskim izborima u svibnju, katalonski čelnik Artur Mas je u ponedjeljak spomenuo mogućnost održavanja prijevremenih regionalnih izbora ako se u studenom ne održi referendum.

Rekao je da bi želio "završiti svoj četverogodišnji mandat što će biti moguće jedino ako Kataloniji bude omogućeno izjašnjavanje 9. studenoga uz sve demokratska jamstva".

Europska komisija je više puta upozorila da bi država nastala dijeljenjem s državom članicom automatski izašla iz EU i trebala bi pokrenuti dugi proces pristupa.

Pročitajte više