Srbiji kroz pristojbe i poreze od plinovoda Južni tok 300 milijuna eura godišnje

Foto: Gazprom

SRBIJA će od tranzitnih pristojbi i poreza od plinovoda Južni tok imati prihode od oko 300 milijuna eura godišnje ili 7,7 milijardi eura u idućih 25 godina, izjavio je danas glasnogovornik tvrtke "Južni tok transport" Jasper Jansen.

Na izgradnji srpske dionice Južnog toka, u koju će biti uloženo oko dvije milijarde eura, treba biti zaposleno oko 2.500 ljudi, rekao je Jansen novinarima iz Srbije, Mađarske i Bugarske, prilikom obilaska Sjevernog toka, na obali Baltičkog mora u Njemačkoj, prenosi Tanjug.

Jansen je rekao da će Južni tok više nego bilo koji drugi energetski projekt osigurati potrebe Europe za plinom, koje su u porastu.

"Potražnja za plinom je u porastu, Europi sada treba oko 500 milijardi kubika plina godišnje, a procijenjeno je da će godišnja potražnja za plinom do 2030. porasti za oko 100 milijardi kubika", rekao je Jansen.

U tom razdoblju smanjivat se domaća proizvodnja plina u Europi, što će povećati potrebe za uvozom za oko 150 milijardi kubičnih metara plina godišnje.

Jansen je istaknuo da je Južni tok jedan od najvažnijih energetskih projekata u Europi i da će biti najduži plinovod na svijetu.

Naveo da će najveća korist od Južnog toka biti energetska sigurnost jugoistočne Europe, otvaranje novih radnih mjesta, jer je u Bugarskoj planirano angažiranje 2.500, a u Mađarskoj između 1.500 i 2.500 radnika, a bit će značajan i doprinos tog plinovoda održivom razvoju i smanjenju emisije ugljičnog dioksida.

 

Pročitajte više