Štetno plodouživanje: Baldasar za milijun eura predaje Turističku palaču na 30 godina

Foto: FAH

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar namjerava Gradu Splitu uskratiti mogućnost korištenja jednog od najatraktivnijih resursa, Turističke palače na ultrafrekventnom prijelazu iz gradske luke na Rivu.

Baldasar, naime, za rekonstrukciju Palače, vrijednu nepunih milijun eura, želi primijeniti novi model plodouživanja. Po njemu bi rekonstrukciju platio investitor koji bi Palaču dobio na 30 godina uz mjesečni najam od 12.500 eura. Toliko otprilike i sad utrži Grad Split kroz najam od 800 kvadrata po cijeni od 20 eura kvadrat.

S novim koncesionarom cijene sasvim sigurno neće ostati na toj razini. U natječaju za investitora propisano je da se najam mora prvo ponuditi sadašnjim korisnicima prostora, ali mala će im od toga korist biti ako koncesionar digne cijenu 10 puta, što može bez ikakvog problema i što se u konačnici očekuje. 

Preširoko definirane zaštitne klauzule

Rasplet se da naslutiti. Najmoprimci su ili ugostitelji ili agencije. S novim gazdom Palače teško će naći zajednički jezik. Izvjesno je da bi ih vrlo brzo mogao potjerati sve i objekt u potpunosti prilagoditi svojim zamislima koje su, dakako, motivirane profitom. Za to vrijeme, Grad Split gleda pasivno razvoj situacije i uzima svojih 12.500 eura, koje ima i sad, zadovoljan što nije potrošio milijun eura za rekonstrukciju. U natječaju je propisano da će korisnik plodouživanja Gradu Splitu morati navesti sve planirane aktivnosti i da se taj program gospodarenja može mijenjati samo uz suglasnost Grada. Znamo, međutim, kako ide s tim preširoko definiranim "zaštitnim" klauzulama, a Spaladium arena najbolji je primjer. 

Najmoprimci u šoku, koncesionar će sigurno dignuti cijene i potjerati ih

Baldasarova nakana naišla je na šok kod najmoprimaca. Njih o plodouživanju nitko ništa nije pitao. Potpisali su inicijativu da će oni financirati obnovu pa da se njima omogući da ostanu u prostoru idućih 30 godina. Baldasar im je hladno odgovorio neka se jave na natječaj. Podsjetio je i kako većina najmoprimaca uopće nemaju ugovor jer je istekao. Zašto Grad Split tolerira takvu situaciju? Bilo je tako za Keruma, a i za njegovog nasljednika situacija se nije popravila.

Nejasno je uopće zašto se Baldasar upušta u ovako očito štetan posao, kada su se neki dan pohvalili kako je Grad Split u plusu osam milijuna kuna. Znači, imaju upravo novca koliko košta obnova Palače i sada netko sa strane treba financirati obnovu da bi dobio odličnu prigodu eksploatacije uz vrlo povoljne uvjete.

Nejasno je i kako Baldasara nisu upozorili da se bavi poslom za koji mu treba potvrda Gradskog vijeća jer se radi o poslu težem od milijun kuna. Sedam puta težim. U Gradu Splitu kažu da će Gradsko vijeće dobiti rezultate natječaja. Dovest će ih Baldasar pred svršen čin.

Za plodouživanje mogu konkurirati i strane firme

Posebnu pozornost izazvala je i propozicija da se nadmetati mogu i strane pravne osobe. Da Baldasar ne dovodi nekog iz Italije? Jesu li to namjere plodouživanja? Oštetiti Grad Split za račun nekog stranca? Kada Baldasar tako vizionarski trpa nove kadrove u gradsku administraciju, zašto tamo nije bilo potencijala za upravljački posao? 

Ironično zvuči objašnjenje Grada Splita da su predmet i svrha natječaja kvalitetnije gospodarsko korištenje u budućem razdoblju. Za investitora možda, ali za Grad Split sasvim sigurno to ne odgovara istini.

Gradonačelnik će sve objasniti na sjednici

Evo što je odgovorila Baldasarova zamjenica Aida Batarelo o motivima za ovakav model sanacije. Pitali smo i zbog čega Grad sam ne financira ako je već u plusu za traženi iznos, kada je Gradsko vijeće dalo pristanak i što kažu na razmišljanja da se ovaj posao namješta.

"Nakon provedenog javnog natječaja za pravo plodouživanja na Turističkoj palači, a koji ističe 1. rujna 2014. godine, Gradsko vijeće bit će upoznato s rezultatima natječaja, odnosno, najpovoljnijim ponuditeljem, sukladno natječajnim kriterijima. Gradsko vijeće odlučivat će o odobrenju za sklapanje ugovora za pravo plodouživanja i u slučaju da odluka bude pozitivna, ugovor će biti potpisan. Inače, Gradsko vijeće usvajanjem je proračuna za 2014. godinu usvojilo i program rekonstrukcije Turističke palače. Prilikom odabira modela plodouživanja vodilo se računa o interesima Grada Splita, i to kada su u pitanju i prihodi i rashodi, o čemu će detaljnije dati obrazloženje gradonačelnik na sjednici Gradskog vijeća. Za napomenuti je da ovaj model nije novina u poslovnoj praksi jedinica lokalne samouprave, a splitska Gradska uprava ga prvi put primjenjuje", stoji u odgovoru Aide Batarelo.

 

 

 

 

Pročitajte više