Što su nama naše hrvatske vlade dale: "U krizi bogataši bogatiji za 800 milijuna kuna, a siromašni još siromašniji!"

Foto:  Davor Pongračić (Cropix)

"BOGATIJI su bogatiji, a siromašni još siromašniji. U krizi 100 najvećih kapitalista u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana bogatiji su za 800 milijuna kuna. Dok se uspješni bogate, blokirane račune ima 249.029 građana, s ukupnim dugom od skoro 18 milijardi kuna. Laburisti ne zaziru a priori od bogaćenja doista uspješnih pojedinaca, osobito onih koji investiraju i zapošljavaju i uredno isplaćuju plaće, ali tražimo socijalnu pravdu i dostojanstven život ljudi koji žive od svoga rada. U Hrvatskoj i u Europi", stoji u priopćenju hrvatskih laburista vezano uz najnovije podatke o zaduženosti građana i daljnjem raslojavanju društva. 
 
Nema Socijalne pravde u Hrvata
 
"Socijalne pravde u Hrvatskoj nema i neće je ni biti dok god ova vlada nastavi voditi politiku kojom samo najugroženji i najsiromašniji nose teret ove krize. Najveći danak ovoj krizi dali su radnici, umirovljenici, nezaposleni, a bogati su postali još bogatiji,“ izjavio je danas Nikola Vuljanić u Rijeci prillikom druženja s građanima  i predstavljanja kandidata Hrvatskih laburista za Europski parlament dodajući da ulazak u EU neće rješiti probleme ukoliko ih sami nećemo rješavati u Hrvatskoj. Laburisti tvrde da ova Vlada nastavlja s mjerama i potezima koji idu u korist kapitalista, a na štetu radnika. 
 
"Ukidanjem kolektivnih ugovora u javnom sektoru, Vlada je poslala poruku privatnom sektoru da smanjuje plaće. Posljedica toga je daljnji pad prosječne neto plaće koja za siječanj iznosi 5.529 kn i konstantno pada", podsjećaju laburisti dodajući da prema EUROSTAT-ovom izvješću za 2011.godinu, u Hrvatskoj je 32,7 posto građana siromašnih, u usporedbi s 24,2 posto u Europi. 
 
"Ekstremno siromašnih u Hrvatskoj je 14,8 posto, a u Europi 8,8 posto. To je posljedica politike zadnjih 10 godina, koju su vodile i vode dvije najveće stranke u Hrvatskoj, to je politika daljnjeg raslojavanja društva, uništavanja srednjeg sloja, uništavanja koncepta solidarnosti i  društvene pravde, ukidanje socijalne države", zaključuju laburisti dodajući na kraju da je vrijeme i da bogati podnesu svoj dio tereta. 
 
Zna li Vlada čemu služe devizne rezerve? 
 
"Postavlja se pitanje zna li Vlada čemu služe devizne rezerve. U ovom trenutku hrvatske banke u inozemnim bankama drže 11,2 milijarde eura pričuva uz 0,5 posto kamata. Na taj način financiramo austrijsko i njemačko gospodarstvo, a ministar Linić nas zadužuje uz kamatnu stopu od 5,625 posto, uz valutni rizik. Umjesto zaduživanja, Hrvatska narodna banka mogla je smanjiti pričuve za 1 milijardu eura, što je 1,5 milijardu američkih dolara", tvrdi čelnik laburista Dragutin Lesar podsjećajući da je ministar financija Slavko Linić ovih dana ponovno zadužio državu za 1,5 milijardu američkih dolara i to "uz sveopće hvalospjeve ministara u Vladi kako je ovo dokaz uspješnosti i povjerenja koje uživamo u financijskim krugovima". 
 
Lesar tvrdi da je javna tajna da je ovo inozemno zaduživanje napravljeno pod pritiskom guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, kojemu nikako ne odgovara da bi država svoje obveznice ponudile i građanima Republike Hrvatske.
 
Zašto se ne zadužujemo kod kuće?
 
"Podsjećamo da imamo u Hrvatskoj 128 milijardi kuna štednje, a guverneru Hrvatske narodne banke ne odgovara da se država zadužuje kod banaka u Hrvatskoj jer se boji da u tim uvjetima ne bi mogao raditi jedino što zna, a to je kontrola tečaja kune", zaključuje Lesar.

Pročitajte više