Summit NATO-a označio prekretnicu u ratu u Afganistanu: Saveznici se povlače do kraja 2014.

ZAVRŠAVA rat u Afganistanu. Dvodnevni sastanak čelnika NATO-a označio je prekretnicu. 28 zemalja članica zapečatilo je dogovor da će predati kontrolu nad Afganistanom lokalnim snagama sigurnosti do sredine iduće godine.

"Tijekom sljedeće godine očekujemo da će afganistanske sigurnosne snage preuzeti vodstvo u cijeloj zemlji"

Čelnici NATO saveza u završnom su priopćenju potvrdili planove Međunarodnih sigurnosnih snaga da se afganistanskim snagama preda zapovjedništvo u svim vojnim misijama te da se saveznička vojska povuče do kraja 2014.

Glavni tajnik NATO-a Anders Rasmussen je kazao: "Tijekom sljedeće godine očekujemo da će afganistanske sigurnosne snage preuzeti vodstvo u cijeloj zemlji. To će biti značajni pokazatelj završetka tranzicijskog puta".

Odluka francuskog predsjednika Francoisa Hollandea koji je najavio povlačenje svojih trupa do kraja ove godine, čak dvije godine prije dogovorenog roka, pobudila je sumnju saveznika da bi se i ostale članice NATO-a mogle odlučiti na ubrzani izlazak.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je sve na odgovoran završetak rata: "Naše nacije i svijet imaju snažan interes za uspjeh ove misije i uvjeren sam da taj cilj možemo danas unaprijediti i odgovorno privesti rat kraju".

Milanović zagovarao hrvatske interese

Na summitu je sudjelovala i hrvatska delegacija predvođena premijerom Zoranom Milanovićem koji je istaknuo kako je u razgovorima s državnim dužnosnicima zagovarao interese naše zemlje.

Dodajmo i to kako nakon summita ostaje i neodgovoreno pitanje kako kontrolirati potencijalni poslijeratni kaos nakon povlačenja saveznika i jačanje talibanskog utjecaja na tom području.

Pročitajte više