Sutra kreće referendum sindikata: "Jovanović koristi prijetnje i ucjene, ali ne pristajemo na zastrašivanje"

ČETIRI sindikata javnih službi koja nisu pristala na potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru i ukidanje regresa i božićnica, smanjenje jubilarnih nagrada, dnevnica i naknada za prijevoz, sutra kreću s provedbom referenduma, a Vladi poručuju da neće pristati na zastrašivanje smanjenjem plaća.

"Linić ne može od prvog listopada smanjiti plaće učiteljima za deset posto. Zašto? Jer u jednom ugovoru piše da koeficijenti na dan potpisa, ne mogu biti manji, to jest vrijede oni koji su vrijedili na dan potpisa tog ugovora. Jedino to može učiniti ako želi smijeniti ministra Jovanovića", kaže predsjednik Sindikata učitelja, Zvonimir Laktašić.

Smatra da će ministar Jovanović biti dosljedan te da će u slučaju smanjenja plaća, podnijeti ostavku. Povjerenica Marica Azenić ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću poručuje da se plaće ne smiju smanjivati.

Spremni smo na sve oblike prosvjeda
"To bi bilo pogubno za sustav i molim ministra da zaštiti sustav obrazovanja. Moje očekivanje je da je članstvo spremno za sve oblike aktivnosti, za sve oblike prosvjeda. Daljnju degradaciju i urušavanje i ponižavanje i rušenje digniteta struke sigurno da nećemo dozvoliti", rekla je Azenić dodavši da ponašanje ministra Jovanovića također iritira.

"Nedopustivo je da se ministar obraća putem medija zaposlenicima u odgoju i obrazovanju koristeći prijetnje, ucjene i zamolila bih ministra da ne koristi takve neprimjerene metode", Azenić.

U slučaju da na referendumu članovi sindikata kažu ne dodatku postojećeg ugovora, nastavlja se mirenje s Vladom. Ministar je, kažu, lažno optužio računovođe za smanjnje plaća u srpnju, a Azenić se pita i kako motivirati ljude za rad s prijetnjom niže plaće od 10%.

Neki na vlasti ne znaju da se Hrvatska nalazi u civilizaciji

Predsjednik Matice sindikata, Vilim Ribić, Vladi je pak poručio da ne pristaju na novu obmanu i zastrašivanje članova.

"Može se ponašati barbarski, vanadalski rušiti propise i civilizirane norme, ali Hrvatska se nalazi u civilizaciji, što neki na vlasti još ne znaju, a mi ćemo ih podučiti. Poruka je nema zastrašivanja, Vlada ne može niti ukinuti Temeljni kolektivni ugovor, ne može smanjiti koeficijente, a ne može niti ukinuti ovaj dodatak od 3,5,7 i 9, bez pravnih posljedica", naglasio je Ribić.

Njegov Sindikat znanosti i visokog obrazovanja i preostala tri sindikata učitelja, zaposlenih u srednjim školama i medicinskih sestara, vjeruju da 64 tisuće njihovih članova u 1401 ustanovi od sutra do četvrtka, neće prihvatiti dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, kojim im se ukidaju regres i božićnice, a smanjuju jubilarne nagrade, dnevnice i naknade za prijevoz.

Vlada vrši odmazdu

"Ulazak u ring nikada ne znači da će vam sudac dići ruku, nikada ne znači da nećete dobiti koju modricu, dobit ćete itekako. Što će biti, vidjet ćemo. Hoće li sada zastrašivanje Vlade uroditi plodom. Ovdje jedino što treba ljudima prenijeti je da je referendum njihovo sveto demokratsko pravo i da je pravo čudo da demokratska vlada podmeće i vrši odmazdu zbog provođenja demokratskog instituta koji se zove referendum", poručuje Ribić.

I dok se Ribić i društvo bore protiv Vladinih ucjena i za zaštitu svojih materijalnih prava, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever je sa sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća jasno poručio što misli o mogućim izmjenama Zakona o radu. One bi poslodavcu omogućile lakše otpuštanje radnika u prve dvije i pol godine.

Izmjene će poslodavcima omogućiti lakše otpuštanje radnika

"Koji bi praktički značili u početku potpunu vjetrometinu za zaposlenoga, kojemu se i bez objašnjenja u nekakvom prvom razdoblju rada može dati otkaz ugovora", upozorava Sever.

Situaciju smiruje ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji kaže da još nisu uputili nikakav prijedlog te da će bilo kakvim izmjenama prethoditi rasprava.

"Činjenica je da smo ove godine sklopili u Hrvatskoj negdje oko 130 tisuća ugovora na određeno vrijeme i svega 10 tisuća na neodrešeno što govori u prilog da tu treba nešto mijenjati", istaknuo je Mrsić.

Pročitajte više