Švedska ministrica obrane: Saudijska Arabija je diktatura

ŠVEDSKA ministrica obrane Karin Enstroem je danas Saudijsku Arabiju nazvala diktaturom, samo pet mjeseci nakon što je njezina prethodnica dala ostavku zbog švedskih planova da pomogne toj državi izgraditi tvornicu oružja.

"Saudijska Arabija je autoritarni režim i apsolutna monarhija gdje su počinjeni mnogi ozbiljni zločini protiv ljudskih prava", napisala je ministrica u e-mailu švedskoj informativnoj agenciji TT, a kopiju maila je dobio AFP. "Švedska vlada ne opisuje zemlje kao demokracije ili diktature, ali ako su jedina dva izbora za opis Saudijske Arabija kao demokracije ili diktature, tada bih Saudijsku Arabiju nazvala diktaturom", napisala je ministrica.

"Apsolutna monarhija"


Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je danas na Twitteru napisao da "obično Saudijsku Arabiju opisuje kao apsolutnu monarhiju". Prethodnica ministrice Enstroem je u ožujku dala ostavku nakon što je objavljeno da Švedska planira pomoći Saudijskoj Arabiji u gradnji tvornice oružja. Plan je bilo osnovati posebnu kompaniju koja bi radila sa saudijskom Arabijom kako bi se izbjeglo direktno povezivanje toga posla sa švedskom Agencijom za obranu i vladom.

Saudijska Arabija je već duže vrijeme glavni trgovinski partner Švedske na Bliskom istoku. U 2011. godini je Švedska u tu državu izvezla robe u vrijednosti 1,48 milijardi eura.

Pročitajte više