Švicarska ponudila biti domaćin nastavka pregovora o iranskom nuklearnom programu

Foto: Guliver image/Getty images

ŠVICARSKA je voljna biti domaćin sljedećih krugova pregovora o iranskom nuklearnom programu i zadovoljna je "napretkom u vezi s iranskim nuklearnim pitanjem", objavilo je u nedjelju švicarsko ministarstvo vanjskih poslova. Taj napredak je "korak prema većoj sigurnosti u svijetu, što je jedan od prioriteta švicarske vanjske politike", ističe se u službenom priopćenju.

Švicarska dodaje da je taj napredak "potvrda opravdanosti diplomatskog puta koji jedino može donijeti trajno rješenje tog pitanja na zadovoljstvo svih sudionika". Švicarska se usto obvezala da će "podupirati diplomatske napore u tome smislu".

Zapadne velesile i Iran pregovarali su u Ženevi od 7. do 10. studenoga kako bi se dogovorili o iranskom nuklearnom programu. Nakon trodnevnog vijećanja sudionici sastanka, na ministarskoj razini, razišli su se a da se nisu dogovorili, osim o tome da će 20. studenoga nastaviti pregovore.

Riječ je o trećem krugu pregovora u šest tjedana. Prvi krug je održan sredinom listopada u Ženevi. Švicarska ne sudjeluje u tim pregovorima koje predvodi Catherine Ashton, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i za sigurnosnu politiku, ali pruža svoju logističku potporu. Uz Ashton, u pregovorima u Ženevi sudjelovali su ministri vanjskih poslova Irana, Francuske, Rusije, Njemačke, Velike Britanije i zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova.

Pročitajte više