Svjetski čelnici pozivaju na smanjivanje zaliha uranija i plutonija

Ilustracija: Guliver image/Getty images

SVJESTKI čelnici su u utorak, drugog i posljednjeg dana nuklearnog summita u Den Haagu zasjenjenog krizom u Ukrajini, pozvali zemlje da smanje zalihe visoko obogaćenog nuklearnog goriva kako militanti poput pripadnika al Kaide ne bi došli u posjed atomskog naoružanja.

Na trećem nuklearnom summitu od 2010. čelnici iz 53 zemlje, uključujući i američkog predsjednika Baracka Obamu, ocijenili su da je u protekle četiri godine napravljen značajan pomak, ali su i upozorili da su veliki izazovi i dalje prisutni da ta bi međunarodna suradnja trebala biti jača kako visoko obogaćeni uranij (HEU), plutonij i drugi radioaktivni elementi ne bi pali u krive ruke.

SAD i Rusija su ovom prilikom svoje nesuglasice oko Krima ostavili po strani kako bi podržali završnu izjavu summita kojom se nastoji pojačati nuklearna sigurnost diljem svijeta, zajedno s ostalim velikim silama, Kinom, Njemačkom, Francuskom i Velikom Britanijom.

"Potičemo države da smanje svoje zalihe HEU-a te da svoje zalihe plutonija drže na najnižoj mogućoj razini, u skladu s nacionalnim potrebama", stoji u završnoj izjavi.

Četvrti nuklearni summit održat će se 2016. u Chicagu. Proces je počeo 2010. u Washingtonu.

Analitičari tvrde da bi uz novac, tehničko znanje i fizijske materijale, radikalne skupine teoretski mogle izraditi primitivnu, ali smrtonosnu nuklearnu bombu. Stoga je najvažnije ne dopustiti da se te skupine dokopaju visoko obogaćenog uranija ili plutonija, istaknuli su analitičari.

 

Pročitajte više