Tajfun prijeti Japanu, nakon tropske oluje Havajima se približava uragan

Screenshot: Youtube

JUGOZAPADU Japana približava se u subotu tajfun Halong koji bi kopno mogao pogoditi tijekom večeri, dok je već u petak navečer Havaje pogodila tropska oluja Iselle, javljaju agencije.

Oko 470 letova u subotu je u Japanu otkazano, a tisuće turista kojima počinju praznici ostalo je na tlu.

S vjetrovima do 200 kilometara na sat, jakom kišom i valovima višim od 10 metara, Halong bi mogao pogoditi jugozapad Japana u subotu navečer ili u nedjelju.

Prefektura Mie, oko 300 kilometara zapadno od Tokija, stavljena je u stanje maksimalne pripravnosti što znači da bi tajfun mogao uzrokovati i ljudske žrtve i veliku materijalnu štetu.

U poruci na internetu japanska meteorološka agencija pozvala je stanovništvo da bude maksimalno pripravno zbog rizika od bujica, poplava i klizanja tla.

Tropska oluja Iselle pogodila Havaje

Tropska oluja Iselle pogodila je Havaje u petak navečer, ali otočje bi mogao kroz nekoliko dana pogoditi puno snažniji uragan.

Iselle je oslabila u tropsku oluju prije nego je došla do Havaja, a nadležni kažu da se njezin intenzitet možda smanjio zbog planinskog arhipelaga Big Island.

Stanovnici i vlasti žurnu skupljaju palo drveće koje je prekinulo struju, a dužnosnici ih upozoravaju da ostanu oprezni zbog još snažnije oluje koja im se približava.

"Sljedeći je uragan Julio... zasad izgleda da ide prema sjeveru, ali može se to promijeniti i ljudi trebaju biti oprezni", rekao je meteorolog Mike Cantin iz američke nacionalne meteorološke službe.

Pročitajte više