Talijanska obitelj tvrdi: Damir Vrhovnik nam je upao u kuću i protuzakonito nas izbacio na ulicu

Foto: Privatni album Marcelle Chierichelle

DAMIR VRHOVNIK, kum Slavka Linića, riječki poduzetnik i bivši direktor Viktora Lenca, protupravno je iz kuće u Rijeci izbacio talijansku državljanku Marcellu Chierichellu i njenu djecu, tvrdi u razgovoru za Index njihov odvjetnik Marko Ferri.

Incident zbog kojeg je u kuću na adresi Šetalište 13. divizije 99 došla i policija se dogodio u ranim jutarnjim satima 13. veljače ove godine. Prema izjavi koju je policiji dala 19-godišnja Miriam Di Mascio, kćer izbačene Talijanke, oko 7:30 ujutro Vrhovnik je u kuću upao zajedno s još pet muških osoba obučenih u crno, te je talijanska obitelj izbačena na ulicu.

Izbacio je na ulicu iako ima ugovor o najmu

Odvjetnik Ferri objašnjava da je između njegove klijentice Marcelle Chierichelle i Vrhovnika u tijeku imovinski spor.

"Moja stranka uzela je od Vrhovnika u zakup kuću u ulici Šetalište 13. divizije. Kuću je uzela u najam na dvije godine i ima ugovor koji to dokazuje. Problem je nastao kada je Vrhovnik našao kupca za tu kuću. Iako je gospođa unutra živjela s djecom, Vrhovnik se krenuo nasilnički ponašati da bih izbacio. Usred zime gasio im je grijanje, plin... Stoga su zatražili pravnu pomoć i obavijestili Vrhovnika da im je, ako želi raskinuti ugovor, dužan platiti naknadu. On za to nije bio za interesiran, već je nadležnom tužbu podnio tužbu za iseljenje, ali je očigledno izgubio strpljenje", kaže Ferri.

Po dolasku u Vrhovnikovu kuću iz koje je netom prije izbačena talijanska obitelj, policija je uz Vrhovnika zatekla vlasnika zaštitarske firme "Securitor" Klaudija Kukuljana i troje njegovih zaposlenika. Svi su policiji kazali da nisu imali nikakva postupanja prema osobama koje su živjele u kući.

No, zaštitari koji su zatečeni na mjestu događaja, tvrdi kćer izbačene Marcelle Chierichelle, nisu iste osobe koje su im upale u kuću u 7:30 ujutro. Oni su, kako je posvjedočila 19-godišnja Miriam, nakon što su ih izbacili i promijenili brave, napustili mjesto događaja.

Podnijeli kaznenu prijavu protiv Vrhovnika

Marcella Chierichella izbacivanju iz kuće nije prisustvovala zato što je svog osmogodišnjeg sina vozila u školu. Po povratku kući nije mogla otključati dvorišna vrata, koja je zbog toga prisilno otvorila. Unutra je, kako je ispričala policiji, zatekla Vrhovnika i još tri muške osobe koji joj, kako kaže, nisu dopustili niti da uzme osobne stvari.

U razgovoru s policijom Vrhovnik je kazao da ima svu dokumentaciju koja mu je potrebna da talijansku obitelj iseli iz kuće. No, Chierichella tvrdi da to nije istina, zbog čega je njen odvjetnik protiv Vrhovnika podnio i kaznenu prijavu.

"Vrhovnik je de facto odlučio uzeti zakon u svoje ruke i izbaciti ih van iz kuće bez ikakve pravne osnove. Ne znam zašto je policija propustila reagirati i zaštititi osobe koje su izbačene na cestu. Marcella i njena obitelj morali su se vratiti u Italiju dok čekaju da se slučaj riješi", kaže nam Ferri, te dodaje da je protiv Vrhovnika podnio prijavu zbog kaznenog djela nepovredivosti doma, za koje je moguće dobiti do godinu dana zatvora.

Ovrha naložena pa odgođena

Općinski sud u Rijeci stao je na stranu Marcelle Chierichelle i 2. ožujka donio odluku u kojoj nalaže Vrhovniku da isprazni nekretninu i dopusti talijanskoj obitelji povratak u dom iz kojeg su izbačeni. Također, sud je naložio Vrhovniku da o svom trošku obitelji preda pokretnine koje su se nalazile u kući u Rijeci na dan izbacivanja.

Sud je Vrhovniku dao rok od tri dana da obitelji Marcelle Chierichelle prepusti kuću iz koje ih je izbacio. Za svaki dan zakašnjenja Vrhovnik i njegova kćer Vedrana, koja je vlasnica nekretnine, moraju platiti po 10.000 kuna kazne.

S obzirom da Vrhovnik nije postupio u skladu s navedenom odlukom, Općinski sud u Rijeci 23. ožujka donio je rješenje o ovrsi koja je trebala biti provedena u petak 27. ožujka. No, dan ranije donesena je odluka da se ovrha ipak odgađa, što odvjetnik Ferri pripisuje Vrhovnikovim dobrim vezama i političkom utjecaju.

Komentar ovog slučaja od Vrhovnika smo putem e-maila pokušali dobiti još 4. ožujka. Idućeg dana nam je odgovorio da je bolestan, te zamolio da pričekamo nekoliko dana na tražene odgovore. Nakon toga više se nije javljao.

Pročitajte više