Težak možda i nekoliko kilograma: Pored Križevaca pao još jedan meteorit!

,

PRIJE tjedan dana, oko 23.20 sati u četvrtak 10. svibnja kamerama Hrvatske meteorske mreže snimljen je let meteoroida koji su u Zemljinu atmosferu ušli brzinom 13,4 km/s, jugozapadno od Zagreba, na visini 90 km kod Žumberačkog gorja, preletio sjeverno od Zagreba i po svemu sudeći pao malo sjevernije od Križevaca, u pravcu Koprivnice! Potvrdio je to najpoznatiji hrvatski astronom Korado Korlević jučer u razgovoru za Radio Pulu te Hrvatski radio.

Kako prenosi lokalni portal krizevci.info točno mjesto pada meteorita još nije locirano no očekuje se da to bude kroz nekoliko dana kada će krenuti i potraga za tim važnim "komadićem kamena" iz svemira.

"Imali smo nekoliko stanica HMM-a koje su snimile jedno izuzetno sporo tijelo, znači da je nekoliko sekundi letjelo, lagano pod kutem od 30° ulazilo u Zemljinu atmosferu, i sišlo toliko nisko da ga većina naših kamera nije snimila", opisao je Korlević koji vjeruje kako će, čim mjesto pada bude približno locirano, pronaći meteorit jer se, pretpostavlja on, radi o jednom većem komadu meteorita koji bi mogao imati i nekoliko kilograma.

Pročitajte više