The Guardian prenio skandal australskog premijera koji je Hrvatima čestitao "fašističku proslavu"

Foto: Boka CroPress

BRITANSKI Guardian prenio je vijest o diplomatskom skandalu australskog premijera Tonyja Abbotta koji je tamošnjim hrvatskim iseljenicima čestitao 10. travnja, tj. obljetnicu fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Premijer očito nije informiran o tome što je NDH predstavljala, a Guardian prenosi kako je Abbott putem svog predstavnika Hrvatima čestitao "fašističku proslavu". Vijest o proslavi i čestitci australskog premijera prvi je prenio Boka CroPress, tjednik hrvatske zajednice u Australiji.

"U ime australskog premijera Tonya Abbotta, koji se danas nalazi u Japanu, prenosim vam njegove čestitke i dobre želje povodom slavlja 10. travnja, vama, i svim Hrvatima Australije, a i onima u Hrvatskoj", rekao je australski parlamentarac Craig Kelly, koji je prisustvovao proslavi u hrvatskom klubu "Sydney", a istu izjavu prenio je i Guardian.

Zbog toga je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo prosvjed australskoj veleposlanici u Hrvatskoj, Susan Cox na što je ona odgovorila da Australija priznaje samo 25. lipnja kao hrvatski Dan državnosti.

"Za nas je potpuno neprihvatljiv takav istup i veličanje 10. travnja i NDH, jer je današnja Hrvatska utemeljena na potpuno drugačijim demokratskim i civilizacijskim vrijednostima, što među ostalim stoji i u izvorišnim temeljima Ustava RH", priopćilo je tada hrvatsko ministarstvo, posebno naglasivši kako je osobito neprimjereno što je čestitka pripisana premijeru Abbottu.

Hrvatski veleposlanik u Canberri Damir Kušen kazao je SBS-u da za Hrvatsku ovo ozbiljna stvar i da se očekuje službeni odgovor australskih vlasti.


Australsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je objavilo da je "Kelly sudjelovao na skupu u dobroj namjeri i da je snažno osudio fašizam, nazvavši ga zlom" te da je poručio "kako zbog proživljenog iskustva malo koji narod razumije važnost slobode i demokracije toliko kao Hrvati". Australsko ministarstvo također je naglasio da Kelly na skupu nije predstavljao premijera.

Kelly uz ispriku: Nisam podržao NDH već snažno osudio totalitarne režime

Australski parlamentarni zastupnik Craig Kelly izjavio je da na proslavi "hrvatske nezavisnosti" u hrvatskom klubu u Sydneyju ne samo da nije podržao fašističku tvorevinu u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata već je "snažno osudio i fašizam i komunizam", prenosi u utorak australska radiotelevizija SBS.

Nakon što je shvatio gdje je i što je čestitao, Craig Kelly je izjavio da je ponižen zbog selektivnog izvlačenja njegovih riječi iz konteksta i izvrtanja njihovog značenja. Posebno je uznemiren jer je medijsko izvještavanje uvrijedilo mnoge njegove srpske i hrvatske prijatelje.

'U onome što sam rekao sigurno nisam ni na koji način podržao fašističku hrvatsku državu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zapravo, posve suprotno, iznio sam jaku osudu i fašizma i komunizma. Izričito sam fašizam nazvao zlom. A 'čestitke' sam uputio hrvatskoj zajednici zbog njihove borbe protiv fašizma", rekao je Craig Kelly za inserbia.info, dok ga Guardian nije uspio dobiti za komentar.


Kelly je rekao i da hrvatski narod danas ima 'osobito razumijevanje važnosti slobode i demokracije' te je napomenuo da je bio prvi govornik i da je otišao odmah nakon svog govora. Tvrdi da događaju ne bi nazočio da je bilo naznaka da je događaj bio podrška fašističkoj državi.

"Bez obzira ne sve, iskreno se ispričavam u slučaju uvrede jer su moje napomene u potpunosti izvađene iz konteksta, a njihovo je značenje preokrenuto", priopćio je Kelly.

Prema njegovim riječima, na događaju se našao jer ga je senatorica Concetta Fierravanti-Wellsces, parlamentarna tajnica za multikulturalne odnose, zatražila da ju zastupa na događaju hrvatskog kluba opisan kao "proslava hrvatske nezavisnosti". Napominje da nije predstavljao premijera Abbotta.

Guardian prenosi tjednik Boka CroPress koji navodi da Kelly nije bio jedini australski političar koji je bio prisutan na spornoj proslavi već da ih je bilo više.

Pročitajte više