Tijekom turističke sezone na cestama će dežurati dodatni timovi Hitne pomoći

Ilustracija: Index

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao je sredstva za 14 dodatnih prometnih timova hitne medicinske službe (HMS), koji će tijekom turističke sezone zbog povećanog prometa dežurati duž autocesta i državnih cesta.

Svaki tim sastoji se od doktora medicine, medicinske sestre/tehničara i vozača, a na autocestama i državnim cestama dežurat će od 18. lipnja do 29. rujna. Do 31. kolovoza dežurstva će biti svakodnevna tijekom 24 sata, dok će u razdoblju od 1. do 29. rujna timovi HMS-a dežurati vikendom, priopćio je danas HZZO.

Na autocesti A1 raspoređeno je sedam timova, i to na točkama Karlovac, Brinje, Gospić, Benkovac, Vodice, Dugopolje i Zagvozd.

Na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac nalaze se tri tima u Kutini, Okučanima i Županji, na A6 Zagreb-Rijeka dežura jedan tim u Delnicama.

Na državnoj cesti D8 i D25 dežura jedan tim u Karlobagu, a na državnoj cesti D1 jedan tim u Korenici. Tim hitne medicinske službe koji pokriva Istarski Ipsilon smješten je u Pazinu.

Rad dodatnih prometnih timova HMS-a na državnim cestama prati i nadzire Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Prošle godine zbrinuli više od 600 ozlijeđenih

Tijekom prošlogodišnje turističke sezone dodatni prometni timovi HMS-a intervenirali su 442 puta te uspješno zbrinuli 674 ozlijeđene i oboljele osobe.

Prosječno vrijeme od poziva do dolaska na mjesto nesreće iznosilo je 14 minuta, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 42 minute. To znači da su pacijenti bili zbrinuti unutar takozvanog "zlatnog sata".

Duž obale obavlja se i hitni prijevoz pacijenata plovilima s otoka na kopno, a prema sporazumu između Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrane iz 2012. godine u zračnoj bazi Divulje kod Splita tijekom cijele godine nalazi se tim HMS-a koji osigurava hitni zračni medicinski prijevoz.

Lani je tijekom turističke sezone obavljeno 198 hitnih zračnih medicinskih prijevoza tijekom kojih je zbrinuto 227 pacijenata.
 

Pročitajte više